ККР има 42,5 одсто Аxел Спрингера и заједничку контролу

БЕОГРАД:  Инвестициони фонд KKR&Co стекао је 42,5 одсто удела у компанији Axel Springer SE (Аксел Шпрингер) и право вршења заједничке контроле над овом компанијом с немачком компанијом Аxел-Springer Gesellshaft fur Publizistik Gmbh (ASGP)
Axel Springer Foto: Axel Springer
Фото: Аxел Спрингер Фото: Аxел Спрингер

Ово се наводи у решењу којим је Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) одобрила ову пословну трансакцију.

ККР, регистрован у САД, тако је остварио стратешко партнерство а како је навео у пријави КЗК. Концентрација представља инвестициону прилику која је у складу с његовом стратегијом улагања у атрактивне компаније.Циљ је, навео је ККР, повећање вредности пословања компанија у које се улаже ради остваривања профита од њихове евентуалне продаје, наводи се на сајту Комисије за заштиту конкуренције.

КЗК је концентрацију одобрила јер ККР Група није присутна у Србији на релевантним тржиштима, односно јер између учешника у концентрацији у Србији нема преклапања на релевантним тржиштима.ККР се у документу наводи као компанија која контролише више друштава која се глобално баве дистрибуцијом медија, али ниједно од тих друштава није активно на истим тржиштима као Аxел Спрингер у Србији.

Према подацима за 2018. годину "Аксел Шпрингер" на тржишту штампања дневних новина за сопствене потребе и услужно у Србији има учешће између 70 и 80 процената.

Ова компанија издавач је дневних новина "Блиц" и "24 сата", недељника НИН, Блиц жена и Блиц пулс, присутно је у продаји простора за оглашавање на специјализованим wеб сајтовима, као и на тржишту продаје простора за оглашавање онлине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести