Корона срезала индустријску производњу за 9,3 посто у односу на исти месец прошле године

БЕОГРАД: Индустријска производња пала је у мају 2020. услед мера затварања привреде због епидемије коронавируса за 9,3 посто у односу на исти месец прошле године, објавио је Републички завод за статистику.
zastava
Фото: Tanjug/ Ilustracija

У односу на просек 2019. године, индустријска произвођа у мају је била мања за 8,8 процената.

У периоду јануар - мај 2020. године, српска индустрија је регистровала пад од 2,6 одсто у поређењу са истим периодом годину раније.

У мају је највећи пад на годишњем нивоу забележен у сектору снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, за 11,5 процената, затим у прерађивачкој индустрији за 9,3 посто, и у рударству за 3,9 одсто.

Посматрано по наменским групама, у мају је дошло до пада производње капиталних производа за 24,5 посто, интермедијарних производа, осим енергије за 12,5 процената, енергије за 11,3, и трајних производа за широку потрошњу за 10,5 одсто у односу на исти месец 2019. године.

Насупрот томе, раст је забележила производња нетрајних производа за широку потрошњу за 1,7 посто.

Највећи утицај на пад индустријске производње у мају на годишњем нивоу имали су: производња електричне енергије, производња моторних возила и приколица, производња производа од гуме и пластике, производња основних метала, и деривата нафте.

Према десезонираним подацима, укупна индустријска производња је у мају пала у односу на просек у прошлој години за 9,4 посто, а прерађивачка за 10 процената.

У односу на април, индустрисјка производња је у мају опала 10,1 проценат, према десезонираним подацима, док је прерађивачка забележила раст од 14,5 одсто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести