Нафта ојачала на крилима позитивних економских прогноза

ЛОНДОН: Cене нафте су ојачале данас подржане све извеснијим ублажавањем корона мера закључавања широм света, позитивним економским прогнозама и мањом производњом услед спорог рестартовања нафташких постројења у Тексасу која су била затворена због снежне мећаве и јаких хладноћа.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Северноморска нафта Брент порасла је за 87 центи или за 1,3 посто, на 66,11 долара за барел на трговању до 9.45 часова по средњоевропском времену, а америчка WТИ нафта је ојачала за 68 центи или за 1,1 проценат, на 62,38 долара по барелу, извештава Ројтерс.

Инвестициона банка Голдман Сакс проценила је да ће цене Брента у другом кварталу 2021. скочити на 70 долара по барелу уместо на 60 долара колико је предвиђала раније, и да ће током трећег тромесечја наставити успон на 75 долара, што је више од првобитно пројектованих 65 долара.

Друга америчка банка "Морган Стенли" очекује прогнозира раст цене Брента на 70 долара по барелу у трећем кварталу.

„Број нових случајева ковида-19 на глобалном нивоу брзо пада, статистика о мобилности је на минимуму и почеће да се побољшава, а у земљама које нису чланице Организације за економску сарадњу и развој (ОЕCД) рафинерије већ раде као и пре пандемије“, наводи "Морган Стенли" у обавештењу за клијенте.

Обустава производње у Тексасу, узрокована прошлонедељном снежном олујом, такође је подупрла цене "црног злата", као и слабљење долара - будући да цене сирове нафте имају тенденцију да се крећу у супротном смеру од кретања америчке валуте. Неки произвођачи нафте из шкриљаца у САД предвиђају да ће производња у првом кварталу бити мања.

Америчке залихе овог енергента и рафинисаних производа су, према прелиминарним резултатима Ројтерсове анкете, вероватно пале прошле недеље.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести