Нето добит Атлантик групе 45,6 милиона евра у 2020.

БЕОГРАД: Атлантик група остварила је у 2020. години нето добит од 45,6 милиона евра, која је без једнократних ставки већа за 13,3 одсто у односу на претходну годину, док је номинално мања за 12,3 одсто.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Добит пре камата, пореза и амортизације (ЕБИТДА) Атлантик групе, у години коју је обележила глобална здравствена и економска изазвана корона вирусом, износила је 95,5 милиона евра, што је за 8,0 одсто ниже него годину дана раније.

Искључујући једнократне ставке, ЕБИТДА компаније је порасла за 4,6 посто на 100,7 милиона евра, саопштено је из Атлантик групе.

Приходи од продаје су износили лани 700,3 милиона евра и мањи су за 3,3 процента у односу на 2019, али ако се искључи утицај прихода дезинвестираног пословања, онда су готово остали на нивоу претходне године, уз благи пад од 0,4 одсто.

На резултат су значајно утицале мере за сузбијање ширења пандемије и слабија туристичка сезона у Хрватској, што се одразило на знатан пад продаје у ХоРеЦа каналу пре свега пића и кафе, али и на пад продаје производа намењених за конзумацију ван куће (слаткиши, слане грицкалице...).

Ипак, брендови који се првенствено конзумирају код куће успели су готово у потпуности да анулирају негативне последице пандемије, додаје се у саопштењу.

Осим директног утицаја пандемије на приходе, резултати компаније су прошле године бити оптерећени са 5,1 милиона евра једнократних трошкова који се у највећој мери односе на донације (3,7 милиона евра) и друге оперативне расходе везане за спрешавање ширења заразе, наводи се у саопштењу.

"Стабилна финансијска позиција, оптимизација пословних процеса и квалитетно стратешко управљање омогућили су нам да одржимо континуитет пословања и сигурност радних места, активно се укључимо у помоћ заједници у борби против корона вируса и побољшамо профитабилност уз минималне негативне последице на консолидоване приходе и рекордно ниску задуженост", каже поводом пословних резултата Емил Тедески, председник Управе Атлантик Групе.

Истиче да, упркос кризи, компанија наставља са планираним улагањима у развој пословања.

"Наши приоритети, упркос неизвесности развоја епидемиолошке ситуације, остају исти - очување позитивне здравствене ситуације у компанији, несметани наставак производње и континуираног снабдевања наших купаца и потрошача, као и друштвена одговорност у најширем смислу", додаје Тедески.

Највећи раст прихода од продаје забележили су Деликатесни намази (+15,1 одсто), апотекарски ланац Фармациа (+4,5%) и Донат Мг (+2,7%). Кафа се, са 21,1 одсто учешћа у укупним приходима, истиче као највећа појединачна категорија, а у 2020. години остварила је благи пад прихода од 2,6 одсто, уз повећање профитабилности.

Међу тржиштима, најзначајнији раст од 14,2 одсто остварила су кључна европска тржишта, највишше Аустрија и Швајцарска, а пораст су забелжили и словеначко, македонско и косовско тржиште, наводи се у саопштењу Атлантик групе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести