Обустављено трговање акцијама осам Агрокорових компанија

ЗАГРЕБ: Хрватска агенција за надзор финансијских услуга (Ханфа) привремено је обуставила трговање акцијама осам Агрокорових компанија на Загребачкој берзи, тако да се до 15. маја неће трговати акцијама Леда, Беља, ПИК-а Винковци, Тиска, Вупика, Звијезде, Житњака и Јамнице.
agrokor
Фото: EPA/Antonio Bat

Акцијама ових осам компанија из система Агрокора не тргује се од 27. априла, када је трговину обуставила Загребачка берза, након што су та предузећа известила да до краја априла неће објавити ревидиране финансијске извештаје за 2016, преноси агенција Хина. 

Као разлог за необјављивање извештаја, ова предузећа су навела да треба да сазову скупштине акционара на којима би донеле одлуке о опозиву ревизорске куће и именовању ПрајсвотерхаусКуперса (PWC) ревизором за 2016. годину.

И Ханфа у образложењу решења, подсећа да су Агрокорове компаније крајем прошле недеље објавиле да су примиле захтев ванредног повереника Агрокора о сазивању ванредних генералних скупштина акционара на којима се предлаже доношење одлуке о опозиву ревизорског друштва и избору новог.

У саопштењу се такође подсећа да је 27. априла Агрокор објавио да је „Група у блиској сарадњи са својим саветницима, у прелиминарним проверама утврдила да би могло бити потенцијалних грешака у извештајима“.

Агрокорове компаније су обавестиле берзу да предвиђају да ће новом ревизорском друштву бити потребно седам недеља за обављање ревизије за 2016. годину, након чега ће без одлагања објавити ревидиране годишње финансијске извештаје за прошлу годину.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести