Раст ковид случајева у Кини оборио цене нафте

СИНГАПУР: Цене нафте су пале данас јер је поновно ширење ковида-19 у Кини смањио наду у опоравак потражње за горивом у другој највећој економији света која је и највећи глобални увозник "црног злата".
nafta
Фото: pixabay.com

Европска нафта Брент за испоруку у фебруару појефтинила је за 26 центи или 0,3 посто, на 83 долара по барелу на азијском трговању до 04.30 часова по средњоевропском времену; извештава Ројтерс.

Америчка нафта WTI је такође ослабила за 26 центи, или 0,3 процента, на 78,70 долара за барел.

Размере најновије епидемије и сумње у званичне кинеске податке о броју новозаражених навеле су неке земље да уведу нова правила путовања за кинеске посетиоце, док је Кина почела да укида најстрожи светски режим затварања и тестирања на ковид.

Тржишта нафте су такође под притиском очекивања још једног повећања камата у Сједињеним Државама, у склопу настојања Федералних резерви да ограниче раст цена.

Залихе сирове нафте у САД пале су у седмици завршеној 23. децембра за око 1,3 милиона барела, што је мање него што се очекивало, према тржишним изворима који се позивају на податке Америчког института за нафту. Аналитичари су предвиђали пад залиха за 1,5 милиона барела.

На силазни тренд цена утицала је и објава компаније ТЦ Енерџи, оператера нафтовода Кејстоун, да ради на поновном покретању дела тог цевовода који је овог месеца био затворен због цурења, што значи повећање испорука на тржиште.

Арктичка зима у САД избацила је неке погоне за прераду нафте ван мреже. Рафинерије настоје да појачају рад, а процењује се да ће се део опоравка прераде продужити до јануара.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести