Светске берзе поново у паду након јучерашњег опоравка

ТОКИО: Акције на азијским берзама и цене фјучерса на Волстриту поново су пале јутрос, јер је раст скептицизма у вези с пакетом стимулативних мера америчке администрације за борбу против епидемије коронавируса умањио ефекте њиховог јучерашњег опоравка.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Цене фјучерса америчких акција нагло су потонуле рано јутрос, наговештавајући још једну волатилну трговинску сесију на Волстриту после снажног раста у уторак, извештава ЦНБЦ.

Индекс Дау Џонс је после поноћи, у 2:09 часова јутрос по источноамеричком времену, изгубио 620 поена, што наговештава да ће на отварању трговања бити у паду за 762,16 бодова. Фјучерси акција у индексним корпама С&П 500 и Насдак 100 такође су на силазној путањи.

До пада фјучерса долази након што су главни индекси Њујоршке берзе у уторак неутралисали део великих губитака забележених у понедељак. Дау Џонс је јуче порастао за више од 1.100 поена, док је С&П 500 забележио најбољи једнодневни резултат од 26. децембра 2018. године.

Ројтерс јавља да је опоравак индекса на азијским тржиштима ишчилео данас и да су цене фјучерса на америчкој берзи пале за 3,0 процента.

Индекс МСЦИ, који прати вредност азијско-пацифичких акција, без Јапана, изгубио је 1,3 одсто вредности, аустралијске акције су пале за 3,6 процената, а јапански Никеи индекс се спустио за 2,27 посто. Акције у Кини су потонуле за 0,89 процената.

У Европи, индекс фјучерса ЕуроСтокс 50 је ојачао за 0,17 одсто, док су индекси на фјучерс тржиштима у Франкфурту и Лондону, ДАКС и ФТСЕ, пали са за 0,2 и за 0,56 процената респективно.

Раније ове недеље, амерички председник Доналд Трамп је најавио да ће предузети "крупне кораке" како би ублажио економски притисак изазван ширењем вируса сличног грипу, а медијски извештаји су се у том смислу фокусирали на смањење пореза на зараде, што је помогло да се поправи тржишни сентимент. Међутим, део инвеститора ни мало није импресиониран јер су од тада изостале даље озбиљније најаве стимулативних мера.

Због неизвесности у погледу даљих мера, долар је наставио пад према јену, швајцарском франку и евру.

Принос на референтну 10-годишњу америчку обвезницу спустио се на 0,6644 одсто. То је знатно изнад рекордно ниског приноса од 0,3180 процената забележеног у понедељак, а аналитичари кажу да би приноси могли додатно да падну јер и даље постоје снажна очекивања да ће Федералне резерве и друге централне банке подржати фискалне стимулусе ублажавањем монетарне политике.

Евро је такође у фокусу инвеститора на валутним тржиштима уочи сутрашње седнице Европске централне банке, на којој ће монетарна власти еврозоне бити под притиском да ублажи политику након што је влада у Риму ставила целу Италију у карантин у настојању да успори ширење инфекције коронавирусом.

Цена америчке "лаке" нафте ВТИ порасла је за 1,37 одсто на 34,38 долара по барелу, док је северноморска нафта "брент" скочила за 1,96 процената на 37,95 долара. Нафтни фјучерси су на почетку трговања кренули узлазном линијом услед назнака да ће амерички произвођачи смањити производњу, а затим су удвостручили добитке како је трговачки дан напредовао.

Цена злата за спот испоруку забележила је раст од 0,71 посто на 1.639,78 долара по унци на азијском трговању, извештава британска агенција.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести