Светске берзе у успону, расту и цене нафте

ЛОНДОН/ХОНГ КОНГ: Акције на светским берзама бележе данас рекордно високе нивое, подстакнуте бољим извозним резултатима Кине од прогнозираних, док инвеститори ишчекују објаву америчких података о инфлацији који би наговестили даљи ток глобалног економског опоравка.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Неочекивано снажни кинески спољнотрговински показатељи имплицирају да је глобална потражња остала јака, поткрепљујући уверење инвеститора о оздрављењу светске економије од пандемије ковид-19, упркос ширењу варијанте Делта вируса, преноси Ројтерс.

Фокус тржишних актера се сада премешта на америчке податаке о расту потрошачких цена, при чему се очекује да ће они бити незнатно нижи него прошлог месеца, што ће вероватно додатно подгрејати дебату о потенцијалном тајмингу у којем би могло да почне смањење америчког програма економских подстицаја.

Глобални индекс акција МСЦИ, који мери вредност берзи свих земаља света, ојачао је за 0,1 посто, након што је раније данас достигао рекордно високу вредност.

Паневропски индекс СТОКС 600 склизнуо је за 0,2 процента са рекордног нивоа забележеног на почетку трговања.

Индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, порастао је за 1,0 проценат, што је његов највећи дневни раст од краја јуна, предвођен скоком акција од 1,6 одсто у Хонг Конгу, који су предводиле акције технолошких компанија.

На Хонгкошкој берзи је технолошки див Tencent Holdings узлетео за невероватних 4,4 посто, након што је кинески антимонополски регулатор одобрио његов план за преузимање трећег највећег претраживача у тој земљи, Согоуа, за 3,5 милијарди долара.

Јапански индекс Никеи је напредовао за 0,5 процената, док су аустралијске акције занемарљиво склизнуле за 0,02 посто.

Аналитичари су у анкети Ројтерса проценили да ће америчка инфлација у јуну износити 4,9 одсто у односу на 5,0 процената месец дана раније.

Пред инвеститорима је недеља пуна пословних дешавања, која ће отворити сезону објављивања пословних резултата, а током које ће се јавности обратити и председник америчких Федералних резерви Џером Пауел.

Током ноћи, снажан раст су забележили главни индекси Вол Стрита који су закључени на највишим нивоима икада.

На валутним тржиштима, долар једва да је бележио кретање према водећим ривалским валутама у ишчекивању података о инфлацији у САД. Зелена новчаница је углавном мировала према евру на 1,1856 долара, после раста од преко 2,0 процента према јединственој валути током прошлог месеца.

На робним берзама, цена америчке сирове нафте WТИ порасла је за 0,7 посто на 74,63 долара за барел., а у истом проценту је ојачала и северноморска нафта Брент на 75,71 долара по барелу.

Цена злата остала је непромењена. На спот тржишту злато се трговало по цени од 1806,91 долара за унцу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести