Телеком Србије: С поносом крећемо у издавање обвезница

Обвезнице Телекома Србија ће бити емитоване са роком доспећа од пет година, односно на средњи рок, у износу од 23,5 милијарди динара (око 200 милиона евра) и имаће карактер неамортизујућих обвезница.
Telekom Srbija Foto: Telekom Srbija
Фото: Телеком Србија Фото: Телеком Србија

БЕОГРАД: Стекли су се услови на финансијском тржишту да Скупштина акционара Телекома Србија донесе одлуку о емисији динарских корпоративних обвезница, први пут у историји ове компаније, саопштило је данас "са поносом" предузеће за Телекомуникације Телеком Србија а.д. Београд.

Како се наводи обвезнице ће бити емитоване са роком доспећа од пет година, односно на средњи рок, у износу од 23,5 милијарди динара (око 200 милиона евра) и имаће карактер неамортизујућих обвезница.

"Посебно је значајно да ове обвезнице не носе никакав девизни ризик и да ће бити емитоване по тржишној каматној стопи у условима када су динарске каматне стопе на најнижим нивоима икада, захваљујући постигнутој и одржаној макроекономској и финансијској стабилности у Републици Србији", саопштено је.

У складу са одредбама Закона о тржишту капитала (члан 12), поменуте обвезнице ће бити намењене искључиво квалификованим инвеститорима, односно одабраним пословним банкама које послују у Републици Србији, а са којима Телеком Србија већ има дугогодишњу успешну сарадњу.

"Овим је омогућено да инвеститори у прве корпоративне обвезнице Телекома Србија буду управо реномиране финансијске институције у Србији, које имају континуирани увид у пословање компаније, које су у потпуности упознате са домаћим и глобалним макроекономским кретањима и условима на финансијском тржишту, инвеститори који до детаља познају процес улагања у обвезнице и све предности и ризике, односно који су по својим карактеристикама најподеснији за улагање у хартије од вредности стратешке, већински државне компаније", саопштено је из те компаније.

Средства прикупљена издавањем обвезница биће искоришћена за финансирање пословних потреба компаније, укључујући унапређење пословних активности, као и рефинансирање постојећих финансијских обавеза.

"Поверење професионалних инвеститора за издавање обвезница још једном указује на стабилност пословања компаније, као и на чињеницу да је створен простор да се у наредном периоду, уз консолидацију до сада предузетих пословних подухвата, спроведу и инвестиције за даље унапређење", наводи се у саопштењу.

На овај начин остварује се и диверсификација начина финансирања компаније, у складу са најбољом праксом компанија у телекомуникационој индустрији у свету.

Обвезнице ће представљати оптималну допуну и алтернативу постојећим банкарским аранжманима и компанија ће у пуној мери искористити све њихове предности у односу на кредите, нарочито чињеницу да се до доспећа обвезница плаћа само камата, без припадајућег дела главнице, чиме се постиже додатно јачање новчаних токова.

"На овај начин, компанији Телеком Србија је још једном, и то у условима глобалне пандемије КОВИД-19, од стране поменутих кредибилних финансијских институција - банака које послују у Републици Србији, указано поверење у исправност пословања, односно пословних подухвата и инвестиција који, у складу са мисијом компаније, за циљ имају да компанија у савременом динамичном свету пружи корисницима јединствено дигитално искуство, чинећи им живот лепшим, лакшим и забавнијим, као и да у пружању тих услуга Телеком Србија буде „за корак испред других“, односно први избор корисника у дигиталном свету услуга", наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести