Брнабић: Лажне афере коштају грађане,а не контрола пословања

ВАЉЕВО: Грађане Србије кошта пласирање лажи о државним компанијама, а не контрола пословања било које компаније, казала је премијерка Ана Брнабић коментаришући наводе потрпредседнице ССП-а Маринике Тепић о компанији Телеком Србија.
Ana Brnabić u Valjevu Foto: Tanjug/video
Фото: Ана Брнабић у Ваљеву Фото: Танјуг/видео

Брнабић је одговарајући на питање новинара казала да је Србија слободна земља у којој свако може да одлучи о чему ће да прича и чиме ће да се бави, али је напоменула да лажне афере, попут оне о Крушику, коју је такође Тепић пласирала, штете држави, али и грађанима.

"Њено детонирање кошта и грађане и буџет Србије. Нисам рекла да контрола пословања било кога кошта грађане Србије, већ да то чини пласирање лажних афера о нашим компанијама", казала је Брнабић.

Афера Крушик, како је навела, коштала је и ту фирму, али и Ваљево, те тиме и 3.200 запослених у тој фабрици.

„Могу да одлуче да ли се детонирају или не, лажу или не, нисам видела да су се извинили за своје лажи. Мени је невероватно да Маринику Тепић неко и даље узима за озбиљно“, казала је Брнабић.

Подсетила је да је Тепић када је због епидемије вируса корона уведен полицијски час, лагала како је то учињено како би грађани Србије били затворени, док се мигранти превозе аутобусима.

„Сви знају да је то лаж, а ниједном се није извинила ни за ту, ни за многе друге лажи“, казала је премијерка и истакла да јој није јасно засто се у све то не укључи Тужилаштво.

Брнабић је навела и да је Телеком у последње две године у инвестиционом циклусу, те да је достигао конкуренцију.

„Али ако неко жели да на рачун Телекома снажи СББ, као што је некада радио Драган Ђилас, плашим се да то неће моћи јер је Телеком у власништву грађана и државе Србије“, казала је Брнабић.

Неопходан је бржи развој и више пројеката

ВАЉЕВО: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да развијање Ваљева у претходном периоду није било довољно и да је могло више да се уради, а да данашњом посетом жели да пружи подршку новом руководству тог града како би се град на Колубари што више и брже развијао, а грађани у што краћем року осетили помак у квалитету живота.

Брнабић је са министрима Браниславом Недимовићем и Златибором Лончарем обишла Техничку школу Ваљево која је једна од 12 школа које ће постати Регионални тренинг центри који ће спојити образовање и привреду и радове на реконструкцији Дома здравља.

Говорећи о Техничкој школи, премијерка је рекла да је једна од најбољих у земљи и да је из тог разлога и ушла у листу центара који ће постати Регионални тренинг центри за обуке који ће омогућити динамичнију привреду, али и лакше запошљавање младим људима.

Влада Србије је за пројекат везан за школу определила нешто више од милион евра, а како је казала Брнабић, чак 960.000 је опредељено за најмодернију опрему.

Та опрема ће, према њеним речима, користити младим људима да се едукују и буду спремни за тржиште рада, али и привреди којој су све више потребни добро обучени кадрови.

Од изузетне важности за Ваљевчане, како је навела премијерка, јесте реконструкција Дома здравља, који је један од осам домова здравља у земљи у којима је реконструкција у току.

Подсетила је да је Влада Србија до сада завршила комплетну обнову 77 домова здравља и амбуланти у 53 локалне самоуправе, а на тај начин је одговорила и на критике дела опозиције како је власт новцем који је утрошен за завршетак Храма Светог Саве могла да напави још једну „Тиршову“.

„За овај Дом здравља опредељено је 350 милиона динара, а он је само један од осам домова здравља које у овом тренутку реконструишемо. Поред тога смо завршили комплетну обнову 77 домова здравља и амбуланти у 53 локалне самоуправе. Осам у току, а за све то је уложено око 40 милиона евра и то је само за ниво примарне здравствене заштите“, казала је Брнабић.

Додала је и да се завршава пројектно-техничка документација за обнову Опште болнице, а упитана када се може очекивати да почну радови на том здравственом објекту, Брнабић је казала да се мора проверити и да ли ове године има простора за то у буџету.

У сваком случају, како је навела, здравство је приоритет овој Влади, а остаће приоритет и будућој и тај пројекат ће бити урађен.

Премијерка је навела да су Ваљеву потребни и други пројекти како би што више инвеститора дошло у тај град и у том смислу казала да је стратешки важан пројекат, вредности 58 милиона евра, брза саобраћајница која ће спојити Ваљево са аутопутем Милош Велики.

Упитана да ли су почели радови на саобраћајници и да ли је добијена грађевинска дозвола, Брнабић каже да је грађевинска дозвола за припремне радове, који су у току, добијена.

Један од најважнијих пројеката за Ваљево, како сматра премијерка, је индустријска зона у том граду, за коју је потребно 310 милиона динара, а Влада Србије је определила 130 милиона, док ће Град Ваљево дати додатних 180 милиона динара.

Брнабић је истакла и да је један од важнијих пројеката изградња Дома за старе у Ваљеву, као и да када је реч о спорту и спортским инфраструктурним објектима, што је такође један од приоритета Владе Србије, тај град није довољно чуо и није кандидовао пројекте те врсте у претходнокм периоду.

„Мислим да је могло боље да се ради, да локална самоуправа буде нешто активнија, због тога су и настале неке одређене промене, али имамо доста проблема које морамо да решавамо“, казала је Брнабић.

У том смислу навела је и да је потребно решити проблем гасификације и начина на који се греје Крушик, који је и највећи загађивач.

Брнабић: За седам година приход "Крушика" 10 пута већи

Уколико се погледа број запослених и профит фабрике наменске индустрије „Крушик“ у Ваљеву може се рећи да је за седам година направљена још једна фабрика, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић коментаришући аферу везану за ту фабрику.

Брнабић је новинарима у Ваљеву казала да оптужбе на рачун Крушика упућује део опозиције, који је некада водио земљу и био задужен и за ту фирму, која је тада, у њихово време, запошљавала 1.500 људи и имала профит око две милијарде динара.

„Од тих 1.500 људи више је радило у администрацији, него у производњи. На све што они данас причају о Крушику, да се извлаче паре, да се финансира ко зна шта, да постоје афере које уништавају Крушик, могу само да кажем да то уништавање има такве резултате да данас седам година касније Крушик запошљава око 3.200 људи, дупло више него 2012. године и има скоро 10 пута већи приход, који је данас око 11 милиона динара“, казала је премијерка.

Навела је да је афера о Крушику пласирана на порталу једне државе из региона, а да је након тога Крушик изгубио пар наруџбина које су добиле управо фирме из те земље одакле је афера потекла.

„Ја не знам како неко може да уништи једну фирму, да извлачи паре из те фирме, а да онда та фирма запошљава дупло више људи него у периоду када су је водили они који причају о тим аферама и 10 пута је профитабилнија“, казала је.

Упитана да ли има доказ за то да је афера о Крушику лажна, Брнабић је казала да је њој довољно све што се издешавало након што су те приче пласиране, те да не зна шта је оптужба којом би Тужилаштво требало да се бави.

Брнабић:Питање мандатара је уставна надлежност председника

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је уставна надлежност председника Републике да предложи мандатара те да не може она да прича о томе да ли ће бити премијерка и у наредне четири године.

Брнабић је новинарима у Ваљеву казала да је прошли пут када је говорила о томе у појединим медијима видела да су навели да је она казала да председник одлучује о сазиву Владе и истакла да је то намерно пренето погрешно.

„Није питање за мене да ли ћу бити премијер, то је уставна надлежност председника Републике. Рекли су да сам ја рекла да је састав Владе у надлежности председника Републике, а ја сам рекла да мандатара предлаже председник“, истакла је Брнабић.

У сваком случају, према њеним речима, били или не премијер, она ће наставити да се бори, да помаже Александру Вучићу, да буде члан СНС-а.

„Невезано за то да ли ћу бити премијер или не, наставићу да радим у интересу Србије са било које позиције“, казала је Брнабић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести