Ћулибрк: Марковић није вређао Тепићеву ни по једном основу

Ћулибрк каже да је Тепићева завршила своју конференцију за штампу и да је Марковић није вређао ни по једном основу: ни полном, расном, нити религијском и било каквом другом основу.
Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk  Foto: Tanjug/video
Фото: Генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк  Фото: Танјуг/видео 

БЕОГРАД: Генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк изјавио је данас да извршни директор за људске ресурсе у тој компанији Драшко Марковић није требало у среду да реагује на начин на који је то урадио док је потпредседница ССП Мариника Тепић држала конференцију за медије у дворишту Телекома, али истиче да Марковић није вређао Тепићеву ни по једном основу.

На питање новинара Н1 да ли је уобичајена пракса у Телекому да директор људских ресурса одређује где ко може да стоји и да ли ће предузети нешто против њега, Ћулибрк је рекао:

"Мислимо да није паметно то сто је урадио наш извршни директор за људске ресурсе, али да се нешта страшно догодило, није", рекао је Ћулибрк.

Ћулибрк додаје да је Тепићева завршила своју конференцију за штампу и да је Марковић није вређао ни по једном основу: ни полном, расном, нити религијском и било каквом другом основу.

"У том смислу немам други коментар, осим што могу да кажем да је она и јуче била у дворишту Телекома. Можемо да дискутујемо да ли је то јавна својина или није. Морате да разумете да у том објекту ради скоро 2.000 људи и да је то заиста двористе Телекома и да ту циркулишу наши људи који су јако узнемирени због присуства новинара, камера и других људи".

Ипак, издржаћемо пошто видимо да су најављени нови доласци, додао је Ћулибрк и поручио да ће Телеком наставити да ради свој посао и да се фокусира на пословне резултате.

"Неће госпођу Тепић, нити било кога другог нико више дирати, па нека нам долази у двориште у Булевару ументности, на Новом Београду", закључио је Ћулибрк.

Ћулибрк: Замена теза, средства Телекома нису јавна својина

Генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк изјавио је данас да су наводи да је та компанија у јавној својини, заправо замена теза, јер средства и добра Телекома нису јавна својина и нису у јавној употреби, али да држава своја права остварује преко органа које именује, врши контролу и управља компанијом.

Упитан да прокоментарише наводе Савета за борбу притив корупције и чланице тог тела Јелисавете Василић да је Телеком јавна својина, Ћулибрк је рекао да је то један од примера како функционише "друга страна", односно конкуренција на тржишту, а да је њена полазна теза потпуно погрешна.

"По Закону о јавној својини, нити су средства и добра Телекома у општој употреби, нити су она од општег интереса, нити су каблови, базне станице и остало, пруге, путеви, шуме мостови, воде...", рекао је Ћулибрк на прес конференцији.

Он је истакао да одавно делатност елекронских комуникација није од општег интереса, већ је препуштена тржишту.

Подсетио је да је 1997. године, у акционарском споразуму, по Закону о јавним предузећима, уписано да су средства Телекома у својини компаније, а не јавна својина и јавна добра.

Ћулибрк је навео да власници црпе своја права у компанији на основу Закона о привредним друштвима, те да држава, као већински власник бира председника Скупштине акционара, предлаже и бира чланове Надзорног одбора и кроз статутарне органе, врши контролу и управаља компанијом.

Ћулибрк је навео и да Телеком није једина компанија у Европи која је у власништву државе, наводећи пример француског телекома или Теленора у Норвешкој, додајући да није норвешка држава доносила одкуке ни када је Теленор куповао Мобтел у Србији, ни када га је продавао.

Он је поновио да је циљ напада да се "изблати" Телеком, да се створи слика да компанија ради против закона, како би се урушила и ослабила.

"Иза су очиглено још неки интереси, комбинцација циљева где су се нашли с једне стране заинетерсовани за новац и посао, и са друге за полтику и политички рејтинг. Ово је оркестрирани напад, како би се вредност и значај Телекома толико умањио да може да се завлада на начин на који се радило 15 година уназад", рекао је Ћулибрк.

Реч је о потпуној замени теза - средства Телекома нису јавна ствојина, а држава остварује права кроз Закон о привредним друштвима, закључио је Ћулибрк.

Инвестиције Телекома дају резултат,2011. није било питања..

Генерални директор "Телекома Србије" Предраг Ћулибрк рекао је данас да се Телеком задужио у протеклом периоду како би могао да инвестира и да улагања кроз аквизиције већ дају резултате, док се 2011. године та компанија задужила да би купила за 380 милиона евра сопствене акције, али о томе тада нико није питао и изводио јавне перформансе пред Телекомом.

Ћулибрк је на конференцији за медије на овај начин одговорио на питање новинара Н1, колико је порастао дуг Телекома према банкама и на констатацију да је у питању дуг од 1,1 милијарду евра, а да је реч о државној компанијни, чији су акционари грађани.

"Радује ме ваша забринутост за Телеком Србија. Исто ћу тако без проблема да кажем, пошто и вас са телевизије Н1 доживљавам као нашу конкуренцију, јер сте у стопостотном власништву Јунајтед групе, волео бих да погледате пословне резултате Јунајтед групе, где ћете видети износе који су драматични", рекао је Ћулибрк.

На констатацију новинара да је Јунајтед група приватна а Телеком државна компанија, Ћулибрк је упитао:

"Да ли се Телеком додатно задужио, за све ове аквизиције за све ово што смо радили?" и затим одговорио:

"Па, наравно да се задужио. Да ли има (Телеком) итекако велико поверење банкарског сектора? Па наравно да има, што показују и каматне стопе које добијамо од банака о којима сад овде нећу да причам. Да ли нешто кријемо? Па наравно да не кријемо, Наши финансијски извештаји су доступни на сајту Телекома Србија и већ сте имали увид у њих", рекао је Ћулибрк.

Каже да би он исто тако волео да види, као што могу да се виде извештаји те компаније на сајту, извештаје Телекомових конкурената, Јунајтед групе.

На тај начин би могло да се уради поређење о томе који су резултати пословања, рекао је Ћулибрк.

"Мислим да су све наше инвцестиције због којих смо подигли ниво задужености, и јасно је да смо подигли, добро темпиране и добро фокусиране. Итекако већ дају резулатте".

Ови потези су били на корист Телекома Србије, рекао је он и додао "а на чију штету, време ће показати или можда већ показује".

На питање истог новинара на основу чега је донета одлука да се задужи компанија на милијарду и 150 милина евра, Ћулибрк је поновио да се одлуке доносе на статутарним органима компаније, а на основу усвојеног стратешког плана за период 2018. - 2021. као и на основу аранжмана које та компанија има са банакама, такође и на основу како је рекао, исправних сагледавања везаних за телекомуникационо тржиште.

"Да ли ви мислите да је ово једини пут да се Телеком задужио? Па Телеком се 2011. године, а не сећам се да је ико постављао то питање, потрошио 380 милиона евра да би купио 20 посто сопствених акција од Грка и за свих тих 380 милиона, због дивиденди исплаћених Грцима, то је било преко 400 милиона евра".

Када је он, каже, дошао у Телеком 2012. годиње дуг те компаније је био преко 700 милиона евра, али са инфраструктуром која није омогућавала да се Телеком боримо са конкуренцијом.

"Телеком Србија данас има супериорну инфраструктуру у многим градовима, Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш. Ми данас више не пружамо само сервисе на "бакарним парицама" када су дужине биле по неколико километара зато што се није улагало у том периоду а донета је одлука да се потроши 380 милиона евра на куповину сопствених акција", навео је Ћулибрк.

Не сећа се, каже, да је тада ико икоме постављао питања о томе и правио перформансе везано за пословне потезе и зазадуживање Телекома.

"Не брините, Телеком ће своје дугове итекако да врати, резултати то показују", поручио је Ћулибрк.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести