Трговци валутама опрезни уочи састанка ЕЦБ

ЛОНДОН: Амерички долар је ојачао према евру, док је према јену остао стабилан, пошто инвеститори ишчекују седницу Европске централне банке (ЕЦБ) и одлуке о монетарној политици, како би проценили потенцијална будућа кретања на валутним берзама.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Долар је ојачао у односу на јединствену вауту еврозоне са ранијих од 1,19 долара на 1,1872 долара за евро на азијском трговању, а према јапанском јену је остао стабилан на 109,79 јена, преноси Ројтерс.

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према корпи шест главних ривала, износио је 92,200 поена.

Трговци кажу да ће будућа кретања на тржиштима валута вероватно зависити од исхода састанка ЕЦБ-а у четвртак, као и од наредног, октобарског извештаја о радним местима у САД.

Такође процењују да ће Федералне резерве вероватно одложити било какво смањење програма куповине обвезница након прошлонедељних слабих података о новоотвореним радним местима.

С друге стране, економисти не искључују неку врсту ублажавања куповине обвезница ЕЦБ-а, али колебања евра и раст цена акција на берзама указују на нешто другачији став трговаца по том питању.

Британска фунта је незнатно склизнула према долару на 1,3830 долара, а благо су ослабили и новозенадски и аустралијски долар према америчкој валути.

Након одлуке централне банке Аустралије да смањи куповину обвезница за једну милијарду на 4,0 милијарде аустралијских долара и да продужи трајање тог програма до најмање половине фебруара следеће године због успоравања опоравка услед новог таласа ковида, аустралијски долар је на кратко порастао према америчком ривалу, али је убрзо затим пао.

Ове недеље на радару инвеститора је и састанак Банке Канаде у среду. Очекује се да ће референта камата бити задржана на постојећем нивоу, и да неочекивани економски пад у другом кварталу неће пореметити планове банке везане за пооштравање монетарне политике у даљем току ове године.

Канадска валута је ослабила на 1,2543 канадских долара за један амерички долар, али се и даље држи близу вишедеценијског максимума.

На крипто берзама, биткоин и етер су остали стабилни на нивоу од 52.736 долара, односно 3.927 долара, респективно.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести