Више од 12.000 младих увећало шансе на тржишту рада

БЕОГРАД:  У 2019. години кроз конкурсе за спровођење Националне стратегије за младе Србија је финансирала 84 пројекта, а више од 12.000 младих увећало је шансе на тржишту рада кроз "Подстицање запошљавања младих".
Posao,NZS Foto: Dnevnik.rs/ilustacija
Фото: Dnevnik.rs

Ово је рецено на омладинској конференцији "Млади за одрживи развој", која је јуче одржана у Београду, а на којој је руководилац Министарства омладине и спорта Урош Прибићевић рекао да тренутно у Србији има 137 канцеларија за младе, а у Савету за младе, трећина чланова чине млади.

"Србија ради годинама на унапређењу и спровођењу омладинске политике. Имамо успостављене основне механизме за активно учешће младих у друштву кроз рад савеза, удружења младих, удружења за младе, канцеларија за младе на локалном нивоу и омладинских клубова", навео је Прибићевић.

Како је навео, најбољи средњошколци и студенти добијају награде и стипендије, а је тако у 2019. стипендирано 1357 студената.

"Са завршних година основних академских студија и мастер академских студиија награђено је 1512 студената који су постигли изузетне успехе на домаћим и међународним такмичењима. Желимо да допринесемо на томе да млади из Србије буду представљени на глобалном нивоу и да се чује њихов глас", рекао је Прибићевић.

Он је додао и да је интезивирана сарадња са УНИЦЕФ-ом кроз двогодишњи акциони план 2019. и 2020. године, укупне вредности, како каже, веће од 500.000 долара.

На конференцији су презентовани резултати "Сусрета младих Републике Српске и Србије", а у наставку програма су вођени отворени и конструктивни разговори на следеће теме: "Стратешки оквир у омладинској политици на међународном и националном нивоу", "Регионалне иницијативе и програми за младе", "Простори за младе и услуге на локалном нивоу", као и панел-дискусија "Дигитализација и развој критичког мишљења".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести