Вучић:Не можемо и нећемо сви да потонемо са Агрокором

Састанак премијера Србије Александара Вучића и представника добављача компаније Меркатор С, која је део концерна Агрокор, завршен је на задовољство учесника због брзе реакције владе и уз поруку да добављачи могу без бриге да наставе са испорукама робе.
aleksandar vucic dobavljaci, tanjug tanja valic
Фото: Танјуг/Тања Валић

Председник ПКС Марко Чадеж захвалио се, на заједничком обраћању медијима, премијеру и влади што је на проблем брзо и са великом озбиљношћу реаговала. Генерални директор компаније “Меркатор С” Александар Сератлић рекао је да Меркатор наставља да послује нормално и да верује да је овим састанком влада створила оквир сигурности. Представник добављача Мирољуб Алексић указао је да су дуговања Меркатора С банкама 102 милиона евра, да у складиштима има робе у вредности од 80 милиона евра, а да су дуговања према добављачима 40 милиона евра, која се редовно измирују. Добављачи Меркатора С, према његовим речима, треба да буду спокојни И да наставе да раде, то јест да испоручују робу.

Премијер Александар Вучић рекао је да ће „Влада Србије и Народна банка сутра припремити план којим имамо намеру да обезбедимо да новац из компанија које су повезане у систем Агрокор не одлази из Србије, јер не можемо сви да потонемо“. Ми проблеме овде за сада немамо, али нећемо да нам се појаве“, рекао је Вучић, додајући да га не занима како ће то "неко тамо" да протумачи, али и приметивши да Влада одговара искључиво грађанима Србије.

"Не можемо и нећемо сви да потонемо с Агрокором", истакао је Вучић.

Део тих предузећа везаних за Агрокор ће да потоне, али ми не дамо да и једно предузеће из Србије потоне, поручио је Вучић. Како је рекао, власник Меркатора Србија део је Меркатора у Словенији, који такође има много проблема, а при томе је Меркатор Србија добра компанија.

"Можемо да урадимо, и то би било у оквиру подршке владе, како да решимо 102 милиона дугорочних кредита, а за друге компаније - водићемо рачуна да новац не одлази ван Србије", рекао је Вучић.

Запосленима у Меркатору Србија поручио је да буду спокојни и раде нормално.

Премијер је најавио и да ће разговарати са премијером Словеније Миром Цераром да Меркатор С има и даље независан управљачки борд. Рекао је и да цени мере које су предузели у Хрватској, да им жели сву срећу, али сматра да су проблеми тешко решиви.

"Овде, у Србији, држава неће пуштати блокаде, нити било шта слично, све ће се исплаћивати као и до сада", рекао је и поручио да ће у Меркатору С и даље бити најбоља роба на рафовима. Вучић је додао да ће бити проблема који ће стизати из региона, али је још једном нагласио да нема никаквог разлога за панику.

"Добављачи и потрошачи немају разлога за то", рекао је премијер и приметио да сви знају колико је опрезан у процанама и изјавама, и да то не би рекао да не сматра да готово да не може па да гарантује тако нешто.

Одговарајући на питање питање колико дуго можемо да издржимо ситуацију у вези с Агрокором, Меркатором, добављачима... Вучић је рекао:

"Ми овако можемо још сто година, ми немамо проблема с инсолвентношћу, минимални су неки други проблеми које ћемо ресити лако", а упитан шта то треба сутра да се договори да новац не би одлазио из Србије поручио:

"Да ''подебљамо'' зид између нас и осталих, у финансијском смислу и управљачком, наравно".

Поновио је такође да проблеме имамо и то озбиљне с три велике фирме које су везане за систем Агрокора, а то су Фриком, Дијамант и Мивела, али је поручио да о томе ста ћемо предузети не може да говори јавно.

"Не могу и нећу да кажем, али нешто ћемо предузети, у понедељак, уторак", рекао је премијер одговарјући на питања новинара.

Уз опаску да се играју разне игре, а на питање с ким игра Пленковић, а с ким Тодорић, имајући у виду приче о "надметању" руских банака и америцких хеџ фондова у случају спасавања Агрокора, Вучић је рекао да ни о томе не може да говори, али да је сигуран да сви велики добављачи, као и они у синдикатима банака, као и влада, раде за Србију и имају дрес Србије.

 

Вучић очекује минималан дефицит

БЕОГРАД: Премијер Александар Вучић очекује ове године минималан дефицит и уверен је да ће тај показатељ стања економије у Србији бити бољи него у 90 одсто земаља ЕУ.

Он је, одговарајући на питања новинара, после састанка са добављачима компаније Меркатор С, подсетио да је предвиђни дефицит за ову годину око 600 милиона евра, дефицит који је предвидела Скупштина И ММФ. Међутим, истакао је, неће бити ни 150 милиона евра.

“Трудићемо се да буде још бољи”, нагласио је Вучић.

Он је указао да добри економски показатељи омогућавају влади да интервенише на неким местима, као што је то био случај јуче у Гоши.

Према његовим речима, увек је добро да постоји та врста заштите и покрића за реаговање у будућности.

 

Љајић: Да се јаве добављачи ако имају проблема

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће добављачи ако им се појаве проблеми са уплаћивањем и роковима, то моћи да пријаве, те да ће се такви случајеви решавати један по један иако их за сада нема. Састанку премијера Александра Вучића са добављачима Меркатора С присуствовао је и Љајић који је након тога изјавио да је најважније да су добављачи задовољни и састанком и бригом које влада за њих показује, иако како каже, приблема за њих нема.

"Договорили смо се да проблеме решавамо појединачно ако се појаве и да могу да пријаве сваки случај ако им евентуално не дође до уплаћивања у складу са договорима и роковима", казао је Љајић.

Он је истакао да влада контактира Меркатор те да је на услузи малим добављачима којих у Србији има 490.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести