Брнабић: У Баден-Виртенбергу имамо одличног партнера

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић присуствовала је вечерас пријему у Београду који је организовао премијер Баден-Виртенберга Винфрид Кречман, и поручила да је један од најважнијих послова Владе Србије отварање нових и боље плаћених радних места и да у томе Србија има одличног партнера у немачкој покрајини Баден-Виртенберг. 
brnabic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Брнабић је рекла да оцекује да привредна сарадња са немачком покрајином у овој години буде још боља него у 2017. години, те да ће пријатељство између Србије и Немачке наставити да расте. 

"Велика је част да имамо добро партнерство са покрајином Баден-Виртенберг која је економски најјача и најнапреднија у Европи", рекла је Брнабић на пријему који је окупио привредну делагацију из немачке покрајине, а коме су присуствовали немачки амабсадор Аксел Дитман и министри, међу њима Зоран Ђорђевић и Горан Триван. 

Навела је да ће привредна делегација из немачке покрајине током боравка у Србији и сутра разговарати о томе како да се шире немачке компаније у Србији, о доласку нових фирми, о томе како пласирати производе из Србије на немачко тржиште, али и о сарадњи из области пољопривреде, заштите животне средине, културе, образовања...

Навела је да више од 100 значајних компанија и малих и средњих предузећа из Баден-Виртенберга данас послује у Србији, а у којима је запослено више од 8.000 људи. 

Брнабић каже и да је робна размена Србије и Баден-Виртенберга у 2017. превазишла 600 милиона евра, што је за 12 одсто више него у 2016. години. 

Кречман је рекао да Србију и Баден-Виртенберг повезује дугогодишње пријатељство, те да у тој немачкој покрајини живи доста људи пореком из Србије, међу њима добри радници и фудбалери. 

Циљ њихове посете је, каже, да се ојача блиско партнерство између Србије и Немачке и два народа. 

Најавио је да ће привредна делегација сутра посетити немачку фирму Бош која је у производни погон у Србији уложила 70 милиона евра, те да ће током боравка у Србији бити речи о потенцијалима за проширење економских односа. 

Оно што је Србија до сада урадила, истиче Кречман, заслужује његово поштовање, а први резултати доброг рада, како је оценио, видљиви су у привредном расту Србије и смањењу незапослености. 

Кречман је изразио захвалност председнику Србије Александру Вучићу на љубазном позиву да посете Србију. 
Истакао је да ЕУ мора да подржи Србију на њеном европском путу, да то и чини кроз финансијску и политичку подршку, али и да Србија у том погледу треба да да свој допринос. 

Подсетио је да је 6. фебруара Европска комисија усвојила Стратегију којом је Србији и земљама Западног Балкана обећано да ће се врло брзо прикључити ЕУ, те да је висока представница ЕУ Федерика Могерини нагласила решеност и вољу да се на томе ради. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести