Чадеж: Преко луке у Новом Саду роба из Србије и региона у свет

БЕОГРАД:Компаније из Србије, региона али и ЕУ, захваљујући новом концепту водног транспорта преко луке Нови Сад и Констанце до Џабел Алија у Дубаију моћи ће да снабдевају својим производима цео свет, најавио је данас у Дубаију председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж, саопштила је ПКС.
Luka Novi Sad
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Oн је то најавио након састанка с председником компаније DP World Султаном Ахмедом бин Сулајемом, у чијем је власништву новосадска лука.

"Захваљујући DP Wорлд, Србија постаје део светске логистичке мапе и једног новог концепта који до сада нисмо имали у Источној и Централној Европи, а то је да ћемо кроз повезаност новосадске луке, преко Констанце имати фантастичну везу са светом", рекао је Чадеж.

Српске компаније, фирме из целог региона, али и Мађарске, Румуније и Бугарске моћи ће, по речима председника ПКС, да користе ову много ефикаснију, много бржу и ценовно конкурентнију руту у односу на остале.

Чадеж је захвалио Влади Србије, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, председнику и премијерки Србије, који су имали визију да почну овај пројекат да Србију, како је рекао, врате не само на Дунав, на реке, већ и да снабдева својим производима читав свет. "Србија је важна земља која са УАЕ има добре економске односе захваљујући лидерима две земље, одлично је позиционирана, јер има реке и схватили смо важност луке Нови Сад за развој интермодалног транспорта, као и да је повежемо с нашом луком у Констанци. Вековима су реке биле важне за транспорт робе и трговину. Овим ћемо оживети те трговинске путеве. Ово је само почетак", поручио је Бин Сулајем.

Очекује да ће повезивање железнице, транспорта реком и повезивање с морским лукама значајно допринети уштеди трошкова и развоју пословања и конкурентности компанија.

"То је оно што наши клијенти траже. DP World је присутан у многим лукама Европе, али и у Африци, Америци на Блиском и Далеком истоку. То нам даје велике могућности сарадње, као и да Србију укључимо у наше логистичке руте, а повезивање с луком Констанца ће то омогућити", додао је Бин Сулајем.

Тренутно већина компанија послује са УАЕ преко луке Ријека, али би транспорт преко лука Нови Сад и Констанца био повољнији.

Састанку је присуствовао и Вељко Ковачевић, помоћник министра грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, а саговорници су сагласни да ће унапређење лучког саобраћаја преко луке Нови Сад позитивно утицати на извоз и пословање како компанија из Србије и региона Западног Балкана тако и земаља ЕУ.

Како је истакнуто, у региону Западног Балкана очекују се велика улагања у пољопривреду и производњу хране, хемијску индустрију, електронику, аутомобилску индустрију, раст производње и извоза, а све то мора бити праћено сигурним, одрживим и поузданим транспортом.

Коришћењем луке Джабел Али као логистичке платформе и хаба за српске компаније, као и фирме региона знатно би допринело јачању пословних веза и повећању извоза и трговинске размене са УАЕ, са другим земљама Блиског Истока, индијског потконтинента, субсахарске Африке...

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести