Цена гаса порасла 2,5 посто на вест о Гаспрому

МОСКВА: Цене природног гаса у Европи данас су у порасту за 2,5 посто, након објаве вести на лондонској ИЦЕ берзи да је Гаспром "одбио" да резервише додатне транзитне капацитете преко Украјине и Пољске за децембарске испоруке у Европску унију.
gas gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Децембарски фјучерси гаса су на холандском ТТФ чворишту поводом те информације скочили на 966 долара за 1.000 кубних метара, или на 81,2 евра по МWх, али су се касније вратили на ниво од 954 долара, преноси Тас с, позивајући се на податске са ИЦЕ берзе.

Од почетка трговачког дана, раст цена гаса у Европи износи преко 6,0 одсто, додаје се у информацији.

Руска новинска агенција је раније пренела да Гаспром није резервисао додатне транзитне капацитете преко Украјине и Пољска за децембар на данашњим аукцијама, позивајући се на податке са платформи РБП и ГСА о резултатима аукција.

"Украјински оператер ГТС-а" је, како се прецизира, понудио на аукцији у понедељак транзитни капацитет за децембар у износу до 9,8 милиона кубних метара дневно преко гасне станице Суџа и до 5,2 милиона кубних метара дневно кроз станицу Сохрановка.

Али, према резултатима аукције, која је завршена у 14 часова по московском времену, није регистрована потражња за тим капацитетима.

Гаспром такође није резервисао додатне капацитете за пумпање гаса кроз цевовод Јамал-Европа преко Пољску у децембру, према подацима ГСА платформе. На аукцији су биле понуђене количине од 89 милиона кубних метара дневно, додаје се у информацији агенције Тас с.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести