Цене огрева на стовариштима махом исте као и прошле сезоне

БЕОГРАД: Иако летње температуре још увелико трају полако се приближава сезона прављења зимнице и набавке огрева, који и ове године, махом, држи исту цену као и претходних сезона.
ugalj za ogrev, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На стовариштима у Београду кажу да се појачана тражња за угљем, дрветом и пелетом очекује крајем овог и почетком наредног месеца.

Ранијих година, угаљ се набављао од марта месеца па до краја године, али задњих година, ова пракса се променила.

"Кад деца пођу у школу, кад се купе књиге, мало се спреми зимница и тек онда ће доћи на ред и огрев", рекла је за Танјуг Смиља Чубровић, власница једног београдског стоваришта.

Цене угља су, каже, већ неколико година исте, а само је поскупео угаљ "Бановићи" из БиХ и то за 2,5 евра.

"Прерачунато у динаре, то је још 400 динара и на то треба додати 20 одсто пореза и остале дажбине", наводи Чубуровић.

Тона "Бановића" на стоваришту кошта 14.000 динара, иста количина сушеног угља "Колубара" 12.430 динара, док је за угаљ из Ковина потребно издвојити 8.000 динара.

За угаљ из Пљевље треба дати 12.400 динара док за сирови колубарски угаљ цифра износи седам хиљада динара. 

Међутим, на ове цене грађанима иде још и трошак превоза, који у Београду зависи од локације, а иде од 800 динара за превоз по тони у првој зони до 1.350 динара за превоз у четвртој зони, односно на удаљености до 50 километара.

Чубровић очекује да ће се на њеном стоваришту продавати и руски камени угаљ чија ће цена бити између 21.000 и 22.000 динара по тони.

На стовариштима која продају и дрва, кубни метар кошта 6.100 динара, а већ исечена и спремна за употребу продају се за 6.500 динара по кубику.

Пелат се ове сезоне продаје од 22.000 до 23.000 динара по тони. 

Упркос убрзаном ритму живота у главном граду и даље има домаћица које припремају зимницу, па су тако неке већ почеле да стављају у шпајз кувани парађз. 

Један продавац на београдској пијаци "Зелени венац", рекао је Тањугу да је продаја парадајза тренутно боља него, на пример, продаја црвене паприке. 

Очекује да ће од 10. септембра бити повећана продаја црвених парика које домаћице пеку и од њих праве ајвар. 

Цена парадајза је, каже, снижена са 200 динара по килограму колико је недавно износила тако да се сада за 50 динара може купити килограм ситнијег, а ако се домаћица одлучи да дода још десет динара, може да добије, каже, и мало крупнији парадајз.

Када је реч о паприци, кажу продавци, она тренутно кошта 80 динара за кило, а очекују да ће у септембру њена цена износити 60 или 70 динара за један килограм. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести