Цене природног гаса у Европи на најнижем нивоу у деценији

ОСЛО: Европске цене природног гаса су ове недеље пале на најнижи ниво у последњих десет година, услед битке за тржишни удео између највећих светских произвођача, Русије и САД.
1
Фото: Youtube Printscreen

Цене би требало да наставе да падају, у условима када референтна цена гаса у Холандији настоји да се опорави од пада испод 10 евра по мегават-сату, који је забележила раније овог лета, наводи РТ.

Цена гаса за испоруке у овом месецу на холандском спот тржишту, главном показатељу за тржиште природног гаса у западној Европи, тренутно је на најнижем нивоу од 2010. године због вишка понуде, према анализи консултантске компаније "Ристад енерџи".

"У септембру, складишта гаса у северној Европи биће пуна, што повећава ризик од даљег пада цена", рекао је Ник ван Кутерен из холандске енергетске компаније "ПЗЕМ" за "Блумберг" и додао да, истовремено, велики добављачи, попут Русије, покушавају да повећају удео на тржишту.

Залихе широм северозападне Европе, Италије и Аустрије, достигле су 28. августа ниво од 62,3 милијарде кубних метара или 94 одсто капацитета.

Упркос паду цена гаса, Русија и САД су драстично повећале извоз у првих пет месеци ове године. 

Русија је прошле године учествовала са 38 одсто у европској потрошњи гаса.

С друге стране, подаци америчке Управе за енергетске информације су показали да је годишњи извоз ТПГ-а у Европу у 2018. години био 13 пута већи него у 2016. години.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести