Дијаспори представљено 25 инвестиционих пројеката из Србије

ЦИРИХ: Пословној дијаспори из Швајцарске данас је на инвестиционој конференцији у Цириху представљено 25 инвестиционих пројеката из Србије, саопштила је Привредна комора Србије.
2
Фото: TANJUG/ PKS/ D. VUKOVIĆ

Инвестициони пројекти су у области пољопривреде, прехрамбене и металске индустрије, хотелијерства, здравственог туризма, и јавно-приватног партнерства.

„Инвестиционо-пословна конференција за дијаспору“ је окупила скоро 200 привредника, представника пословних асоцијација и институција Швајцарске и Србије.

Током скупа је оцењено да постоји велики потенцијал за сарадњу са швајцарском привредом и у сектору обновљивих извора енергије, ИКТ и аутсорсинга.

Више од 500 инвестиционих пројеката и локација у Србији као потенцијал за улагање видљиво је на јединственој онлајн платформи "Пословни атлас Србије и дијаспоре" која омогућава брзо повезивање домаћих фирми са компанијама у иностранству.

Швајцарска је 6. инвеститор у Србији, економски односи две земље су веома добри и интензивни, али има доста могућности за унапређење привредних веза, истакао је амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић на отварању конференције.

У фокусу ПКС је умрежавање привредника, наша дијаспора има велики потенцијал и циљ нам је да повежемо оне који имају идеје и средства, са онима који то умеју да имплементирају, рекао је саветник председника ПКС Мирослав Лутовац.

Он је подсетио да је привредницима из дијаспоре на располагању и „Пословни хаб за дијаспору“ који им пружа све важне информације и повезује са фирмама у Србији.

„Пословни хаб за дијаспору“ биће део активности ПКС усмерених на јачање веза са дијаспором са циљем да се део средстава од дознака преусмери у покретање нових бизниса и отварање радних места у Србији", рекао је руководилац Центра за подршку инвестицијама и јавно-приватно партнерство ПКС Ђорђе Андрић.

Он је подсетио да је годишњи прилив дознака већи од нивоа страних директних инвестиција.

Укупан прилив дознака у периоду 2015 -2020. износио је 18,7 милијарди евра, 10 одсто више од страних директних инвестиција.

У дознакама предњаче Немачка, Швајцарска и Аустрија, које чине око 50 одсто.

ПКС наводи да су те земље у фокусу пројекта Линк уп Сербиа који реализује са Међународним центром за развој миграционих политика из Беча.

На конференцији у Цириху која је организована у оквиру пројеката Линк уп Сербиа 2 промовисани су нови пословни модели сарадње, менторски програми и подршка аутсорсингу у Србији.

Представљене су могућности сарадње са дијаспором у медицинском туризму, неки од пројеката женског предузетништва, као и механизми подршке повратницима у Србији.

Привредници су се упознали и са погодностима које нуди ИПАРД програм у сектору прехрамбене индустрије и пољопривреде.

Наредна конференција биће одржана у Немачкој почетком 2023. године.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести