„Дневник” на лицу места: Два надвожњака се поправљају, а два граде

НОВИ САД: Изградња пруге за велике брзине на територији града Новог Сада интензивирана је током октобра.
1
Фото: Дневник/ В. Фифа

Извођач радова је руска компанија „РЖД интернешенел”, која је задужена за комплетну деоницу брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада, чија изградња је почела 2017. године градњом вијадукта у Чортановцима.

Како за “Дневник” каже портпарол „Инфраструктуре железнице Србије” Ненад Станисављевић, у току су радови на надвожњаку распона 30 метара у Венизелосовој улици у Новом Саду. Други се санира преко Темеринске улице и  распона је 35,4 метара, као и онај преко Улице Радоја Домановића дуг 16 метара, а гради се нови за индустријски колосек.

– Осим тога, у Новом Саду предстоји изградња два потходника, оба ширине четири и по метра, и то у Карађорђевој улици и у Улици Ђорђа Зличића – каже Станисављевић. – У току је и сеча дрвећа, као и доградња старог насипа на деоници од Петроварадина до Новог Сада, док се у самом Петроварадину граде друмско-пешачки подвожњак у Улици Божидара Аyије ширине 13,6 метара и надвожњак преко Шеноине улице распона 16 метара.

„РЖД интернешенел” је с домаћим подизвођачима организовао изградњу брзе пруге на територији Новог Сада тако да се посао обавља непрекидно 24 сата и на градилиштима је свакодневно ангажовано око 110 радника. Руска компанија гради пругу до новосадске железничке станице, а сама станица и деоница до Суботице поверена је кинеским партнерима, који ће, сва је прилика, у тај велики посао кренути догодине.

Фото: Дневник/ В. Фифа

Крајем септембра, истиче Станисављевић, демонтиран је индустријски колосек у Луци Нови Сад, док су у станици Петроварадин монтирана шинска поља и скретнице.

На подручју Новог Сада од фебруара ове године изводе се различити радови у вези с пругом за велике брзине, а почело се од сече дрвећа и доградње насипа на потесу од Петроварадина до Новог Сада.

Између Старе Пазове и Новог Сада, на деоници пруге за велике брзине Београд–Суботица–Будимпешта, биће изграђена укупно 62 нова објекта, од којих је значајан број и завршен, између осталог, зато што на њеној траси неће бити укрштања пруге с друмским саобраћајницама у истом нивоу.

Реконструкција и модернизација отворене пруге од Старе Пазове до  Новог Сада почела је 16. марта 2018. године. Вредност уговорених радова је 247,9 милиона долара, а пројекат се финансира из кредита Руске Федерације за модернизацију српских железница.

З. Милосављевић

Фото: В. Фифа

Фото: Дневник/ В. Фифа
Фото: Дневник/ В. Фифа
Фото: Дневник/ В. Фифа

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести