Фирмама две милијарде евра на три године, услов да су измиривале обавезе

БЕОГРАД: Банке ће финансирати сопственим средствима део ликвидности предузећа у Србији са две милијарде евра на период од три године, а услов је да су у периоду пре пандемије фирме редовно измиривале обавезе према држави, банкама и пословним партнерима.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Пакет мера који је држава представила јуче, банке ће у наредних седам до десет дана разрадити и дефинисати како и на који начин ће одобравати новац, који је пре свега намењен за обртна средства предузећа (ликвидност), односно, како би та предузећа могла да измирују своје текуће обавезе.

Генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић каже да има неколико критеријума да би се користила ова гарантна шема која служи да се превасходно ојача поверење између државе, банака и привредника.

Да су измиривали редовно обавезе према држави, према банкама, запосленима. 

"То је минимум услова који ће бити да би могли да аплицирају за средства из овог пакета", рекао је Васић за Танјуг.

Каже да је овај пакет мера повољан за привреднике, јер је реч о кредитима који ће бити пласирани у динарима.

Један део новца банке ће давати за измиривање доспелих обавеза, а други кроз кредите за финансирање нових пројеката предузећа.

Држава ће гарантовати за будуће пласмане у износу од 24 посто, што је мера која треба да осим новца "упумпа" додатно поверење у цео финансијски ланац у земљи.

Корона вирус изазвао је пометњу на глобалном тржишту па су се тако и наша држава и привреда нашли пред великим изазовима, оцењује Васић који наводи да су економске мере државе биле неопходне.

Подсећа да је Народна банка Србије изашла одмах са хитним мерама и омогућила мораторијум на отплату кредита и лизинга.

Једно од истраживања, које наводи Васић, каже да 70 одсто привредника у земљи тврди да тренутно има проблеме у пословању.

Проблеми се најчешће односе управо на текућу ликвидност, исплату плата, обавеза према држави, банкама...

На питање Танјуга да оцени како се "држи" банкарски сектор у земљи, Васић каже да су банке стабилне и ликвидне, као и држава.

"И даље је банкарски сектор стабилан и ликвидан. Радује нас да је и држава у исто таквом стању", рекао је Васић и подсетио да је Агенција Фич пре неколико дана изашла са потврдом рејтинга нашој земљи на нивоу од ББ+.

То потврђује, каже, да се последњих година радило доста по питању дисциплине јавних финансија што, како је рекао, сада даје могућност држави да реагује из сопствених резерви. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести