Држави је млекарство важно

– Сточарство је важно за пољопривреду Србије, а за Министарство пољопривреде је важна производња млека – због тога су издвајане значајне своте ради подстицаја

млекарског сектора – каже ресорна министарка Снежана Богосављевић Бошковић. Она је посетила „Млекопродукт” у Зрењанину, предузеће које је, захваљујући помоћи тог министарства, успело да део производа пласира и на руско тржиште.

– Имамо премије за млеко од седам динара, али дајемо и значајна подстицајна средства по свакој млечној крави од 25.000 динара – рекла је министарка.

Снежана Богосављевић Бошковић је додала да је Министарство пољопривреде чинило и друге напоре да би заштитило сектор млекарства и да је резултат тога позитиван тренд у сточарској производњи, да су, после вишегодишњег и деценијског негативног тренда броја млечних крава и животиња, у 2015. присутни позитивни трендови.

– Радује ме податак да је у Средњобанатском округу забележен пораст и производње и сточног фонда, већи од просека за Србију – додала је она.

Ж. Б.

 

Тешко би преживели

Директор „Млекопродукта” Живанко Радованчев указао је на тешку ситуацију у откупу и продаји, и навео да европски тржни вишкови отежавају укупно пословање.

– Морам рећи да бисмо тешко преживели да нисмо наилазили на разумевање у Министарству пољопривреде и Влади Србије, који су препознали да у оквиру ограничених финансијских могућности уложе значајне своте за премију за млеко и субвенцију за приплодна грла – рекао је Радованчев.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести