Две нове маневарске локомотиве на српским пругама

БЕОГРАД: Две нове дизел - електричне маневарске локомотиве Инфраструктуре железнице Србије од недавно саобраћају српским пругама, саопштило је данас то предузеће.
Krajem marta 2020. počinju radovi na trećoj deonici pruge, između Novog Sada i Subotice Foto: R.Hadžić
Фото: Крајем марта 2020. почињу радови на трећој деоници пруге, између Новог Сада и Суботице Фото: Р.Хаџић
Две нове маневарке Инфраструктура железнице Србије набавила је од чешке компаније "ЦЗ Локо", а у редован саобраћај су укључене након што су извршени сви потребни тестови и добијене дозволе.
 
Вредност две нове локомотиве износи 2,1 милион евра.
 
Маневарке су лоциране у железничким чворовима Београд и Ниш и већ су се, како је наведено, показале као изузетно корисне у обављању редовних задатака Инфраструктуре железнице Србије.
 
Процена је да нове маневарске локомотиве могу да буду у саобраћају и до тридесет година.
 
Чешка компанија "ЦЗ Локо" испоручила их је пре уговореног рока, након чега су уследила тестирања и процедура добијања дозвола за саобраћај на српским пругама.
 
Како је наведено, чешки стручњаци обучили су наше раднике за одржавање маневарки.
 
"Нове локомотиве намењене су за маневарски рад и вучу теретних возова брзином до 60 километара на сат. Захваљујући новим локомотивама, Инфраструктура железнице Србије ће много брже и боље моћи да теретним возовима организује транспорт материјала и опреме потребне за реконструкцију железничке инфраструктуре", наведено је у саопштењу.
 
Истовремено, Инфраструктура железнице Србије ће моћи квалитетније и ефикасније да организује теретни железнички саобраћај на својим пругама, бржим формирањем возова и краћим задржавањем вагона на колосецима.
 
То ће допринети квалитетнијем пријему и отпреми железничких композиција, пре свега у ранжирним станицама, као и у станицама са великим обимом рада.
 
Нове маневарке одговарају свим међународним и домаћим стандардима, а уграђена опрема и делови су од реномираних светских произвођача.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести