Формиран савет за безбедност хране

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде и заштите животне средине уз сагласност Министарства здравља формирало је стручни Савет за процену ризика у области безбедности хране у којем је 15 експерата из различитих области и који ће дати коначну одлуку о промету генетски модификованих организама (ГМО) у Србији.
market hrana
Фото: Dnevnik, arhiva

Како пише "Блиц", координатор савета је доктор биотехничких наука Ненад Доловац, а стални чланови са правом гласа су професор Фармацеутског факултета Иван Станковић, специјалиста хигијене Весна Пантић-Палибрк, професор-доктор ветеринарских наука Недељко Карабасил, доктор биотехничких наука Весна Ђорђевић, доктор медицинских наука Јелена Гудељ-Ракић и професор Пољопривредног факултета Игор Јајић.

Чланови савета без права гласа су председник Националне организације потрошача Горан Паповић, доктор Ветеринарских наука Зоран Мићовић , као и предаставници Министарства здравља доктор Раша Миланов и института Батут Драгана Јовић.

Чланови по функцији су представници управа за ветерину и за заштиту биља и Пољопривредне инспекције, а секретар савета је доктор Тамара Бошковић.

Задатак стручног тела Савета за процену ризика у области безбедности хране је да се бави комплетном провером квалитета хране у Србији , односно да обавља проверу исправности намирница и да поставља стандарде за средства која служе као заштита у производњи и промету хране.

Према писању Блица, стални чланови савета одлучиваће и о промету ГМО у Србији, односно научна сазнања стручног савета биће пресудна око ГМО и комплетне провере квалитета хране.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести