Грађани БиХ задужили се за рекордних пет милијарди евра

САРАЈЕВО: Грађани Босне и Херцеговине задужили су се код комерцијалних банака од почетка ове године за више од пет милијарди евра, а економски аналитичари процењују да је то доказ тешког материјалног стања у којему се грађани налазе па кредитирањем покушавају да обезбеде голо преживљавање, пише сарајевски "Дневни аваз".
pixabay.com
Фото: pixabay.com

Централна банка БиХ објавила је да су се до краја јуна грађани БиХ код банака задужили за укупно 4,9 милијарди евра, што је за 200 милиона евра више од укупног износа одобрених кредита у целој 2018. години.

"У последњих пет година уочава се константан благи раст кредита становништва на годишњем нивоу који се креће између 3,9 и 7,3 одсто. Кредити грађана износе скоро 48 одсто од укупно пласираних банковних кредита и у првој половини ове године порасли су за око 220 милона евра", наводи се у анализи Централне банке БиХ.

Чак 75,6 одсто свих кредита чине потрошачки, ненаменски кредити, а стамбена задуживања у кредитирању учествују са 19 одсто. 

На укупни износ кредита намењених предузетништву односи се само 2,1 одсто, а најмање кредита подигнуто је за куповину аутомобила, само 0,1 одсто, преноси Н1.хр.

Аналитичари оцењују да је задуженост повећана због тешке економске ситуације у БиХ па грађани у подизању кредита виде могућност за обезбеђење голе егзистенције.

"Види се да је реч о систему преживљавања, да су кредити постали инструмент за преживљавање и функционисање породица. Неспорно је да је реч о озбиљном проблему којим би требало да се баве министарства финансија, привреде и рада", каже за "Аваз" економски аналитичар Зоран Павловић.

Он додаје да је "чудним системом створена атмосфера у којој мали број људи има много новца који им стоји на штедњи".

У у анализи Централне банке се истиче и да становништво Босне и Херцеговине у тамошњим банкама чува такође рекордних око 6,5 милијарди евра.

Од тога орочени и штедни депозити износе око 2,8 милијарди евра. 

То је незнатан раст у поређењу са 2018. годином, што је последица пада каматних стопа које износе од 1,2 до 1,4 одсто на орочење дуже од две године, преноси N1.hr.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести