И репу сеју и шећеране продају

Грчка комапнија “Хелик шугар” која поседује две наше шерећерне у Жабљу и Црвенки ове године ће посејати шећерне репе на више од 24.000 хектара, што је знатно више него лане,

када је род скинут са 17.000 хектара ораница и произведено 165.000 тона шећара. Лане су Грци остварили нето добит  више од 15 милиона евра , а ове године очекују да ће  од производње шећерне репе  добити више  од 21 милион евра. По речима портпарола комппније Христоса  Алексопулоса  очекивања су да  се  ове јесени произведе  више од  200.000 тона шећера. – Сетву смо већ почели а као и прошле године и ове смо за ратаре обезбедили предавања на Пољопривредном факултету да би од стручњака добили  праве информације како се добијају већи приноси.  И лане су остварени добри резултати па  нема разлога да тако не буде и од овогодишењег рода слатког корена – истакао је портопарл “Шугара” Алекопулос.

Пошто се већ извесно време у јавности прича да  грчка комапнија намерава да прода две српске шећеране, Алексопулос истиче да  је тај план и даље актуелан, али да то не утиче на сетву ни пословање шећерана у Црвенки и Жабљу – Ми радимо уобичејено а уколико се  заиста појави добар  купац јавност ће бити обавештена. Сада смо међу прве три шећеране  у Србији имајући у виду овдашње прилике у производњи шећера и гледајући  величину ораница на којима ће бити посејана репа у 2017. –истакао је Алексопулос и додао да су Грци били пословни и све коперанте иплатити , те да је и то разлог зашто ће на српским њивама  под шећерном репом бити  7.000 хектара више него лањске сезоне.

Ратари ће за овогодишњи род  добити, нагласио је,  исту цену по тони као и у 2016.  а то је 35 евра прерачунатих у динарима. Уколико дигестија  буде већа од 15,5 одсто ратари ће  добити евро више - 36 евра. - Још не знамо колико ће нас коштати овогодишња сетва јер још није завршена, али смо обезбедили новац да се овогодишњи план сејања оствари.

З. Делић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести