Индустријска производња у јануару већа 10,6 одсто

БЕОГРАД: Индустријска производња у Србији порасла је у јануару 2018. године за 10,6 одсто на годишњем нивоу, а у односу на просек у прошлој години мања је за 6,0 одсто, саопштио је данас Републички завод за статистику.
rast procenti
Фото: Tanjug (freeimages.com)

Највећи утицај на међугодишњи раст индустријске производње у јануару имали су производња производа од неметалних минерала, производња хемикалија и хемијских производа, производња електричне енергије, производња основних метала и производња деривата нафте.

Десезонирани индекс индустријске производње за јануар показује да је укупна индустрија остварила раст од 5,9 посто, а да је прерађивачка порасла за 6,8 процената у односу на просек 2017. године.

Према десезонираним подацима, укупна индустријска производња у јануару је на месечном нивоу била већа за 4,2 одсто, док је прерађивачка забележила раст од 4,3 процента.

Раст БДП-а Србије 2,5 одсто у четвртом кварталу 2017.

Реални раст бруто домаћег производа ( БДП) Србије у четвртом кварталу 2017. године износио је 2,5 одсто у односу на исти период претходне године, саопштио је данас Републички завод за статистику.

Према десезонираним подацима, БДП је порастао у последњем тромесечју прошле године за 0,6 процената у односу на претходни квартал.

Значајан реални раст бруто додате вредности у посматраном кварталу забележили су грађевинарство (+17,8 одсто), трговина на велико и мало, поправка моторних возила, саобраћај и складиштење, и услуге смештаја и исхране (+ 4,9%), као и индустрија и снабдевање водом и управљање отпадним водама (+ 3,7%). 

Пад бруто додате вредности забележен је у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства за 9,5 процената. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести