ДИДС НА СЦЕНУ ДОВЕО ВЕШТАЧКИ СТВОРЕНУ ПРЕДАВАЧИЦУ Емили у потпуности креирана у домаћим ИТ лабораторијама

У Дому омладине у Београду одржана је још једна конференција Дан интернет домена Србије, у организацији Фондације Регистар националног интернет домена Србије.
1
Фото: Dnevnik.rs

Кључна тема овогодишње конференције била је вештачка интелигенција, њен значај, употреба и домети. О томе како може да се користи у разним креативним областима, да ли угрожава људску врсту, да ли утиче на наше послове и како, разговарали су Слободан Марковић из Развојног програма Уједињених нација Маријана Борковић, Маркетинг тим РНИДС-а, а на њихова питања одговарали су Дане Блачић, креативни технолог Ђорђе Кривокапић, ванредни професор права информационо-комуникационих технологија на Катедри за организацију пословних система Факултета организационих наука Универзитета у Београду Данијел Милошевић, Копирајтер и бренд стратег и Милош Скокић, суоснивач агенције Жишка.

Главна говорница била је Емили Робертс, а представила је податке везане за начине борбе против сајбер узнемиравања у ери „дипфејка“, односно поплаве лажних информација, слика, чак и видеа. Није било боље показне вежбе, пошто је Емили Робертс потпуно направљена уз помоћ алатки вештачке интелигенције, укључујући лик, говор и садржај презентације.

 

Фото: Dnevnik.rs

- Да бисмо спремили овакву конференцију морали смо да будемо сваки дан у току са тим шта се дешава на пољу вештачке интелигенције. Ушли смо у овај пројекат с великим ризиком да ће се нешто драстично променити. Прво смо мислили да нам АИ предавач буде мушкарац с овог подручја, али смо се сетили да ће неко морати да га „познаје“ у стварном животу, па смо се одлучили за странкињу, и тако је настала Емили - рекла је Маријана Борковић, додајући да су им неки ИТ-јевци поверовали, истичући да им је „Емили позната са друштвених мрежа“.Био је то одличан шлагворт на питања везана за правце у којима се развија вештачка интелигенција, а сви учесници сложили су се с констатацијом да нико не зна шта уствари носи будућност, сем да овај свет за коју годину неће овако изгледати.

Фото: Dnevnik.rs

У наставку конференције презентацију виђења вештачке интелигенције одржао је сјајни Војислав Жанетић, а резултате РНИДС-овог истраживања “Превенција безбедносних ризика у малим и средњим предузећима представио је Предраг Милићевић из ове фондације.

Занимљиву презентацију о социјалном инжењерингу и психолошким триковима у преварама одржала је психолошкиња Ина Пољак.

Конференција је настављена представљањем студије случаја домен.рс и панелом "Ћирилица у брендингу". На њој су мишљења суочили Славица Цицварић – Костић, учесници: Душан Симић, Славимир Стојановић Футро, Славољуб Станковић и Јана Оршолић.

- Наш циљ је да подстакнемо људе да користе наше националне домене .рс и .срб и да им укажемо на важност коришћења домаћег домена. Такође, да наставимо да разбијамо предрасуде када је у питању коришћење ћирилице на Интернету – поручила је Маријана Борковић.

А управо о томе на завршном предавању причао је Душан Стојичевић, директор маркетинга за источну Европу у компанији Gransy s.r.o, предавањем на тему „Ћирилица на интернету“.

Текст и фото: Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести