Капитализму се ближи крај јер је застарео, тврди Варуфакис

Бивши грчки министар финансија Јанис Вароуфакис тврди да се ера капитализма полако ближи крају јер је овај систем застарео.
varfakis
Фото: EPA/SIMELA PANTZARTZI

Варуфакис је на предавању на Универзитетском колеџу у Лондону истакао да ће пораст великих технолошких корпорација и вештачке интелигенције довести до подривања тренутног економског система.

Додао је да су компаније попут Гугла и Фејсбука, по први пут, у сиутацији да им њихови корисници уствари производе капитал, пише Индипендент.

"Прво, ове технологије финансира неки државни фонд; друго, сваки пут кад потражите нешто на Гуглу, ви доприносите његовом капиталу ", рекао је. "И коме се враћа капитал? Гуглу, а не вама“.

"Дакле, сада нема сумње да капитал производи друштво, а зарада иде у приватне џепове. А ово са вештачком интелигенцијом ће бити крај капитализма. "

Варуфакис каже да ће, по први пут од почетка капитализма, нове технологије уништити много више радних места него што стварају.

"А шта ће бити када капитализам подрије самог себе? Немам појма", казао је Фаруфакис

Описујући тренутну економску ситуацију као "неодрживу" и страхујући од пораста "токсичног национализма", Вароуфакис је рекао да је потребно да се владе припреме за еру пост-капитализма, тако што ће омогућити прерасподелу богатства.

Он предложе, као ефикасну политику, да се 10 одсто свих будућих емисија акција стави у "заједнички социјални фонд" у власништву грађана Из овога би могла бити исплаћена "универзална основна дивиденда" сваком грађанину.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести