Катанац на пекаре – зашто хлеб није био по закону

Само за десетак дана августа затворено је више од 350 пекара. То је резултат појачане контроле коју у периоду петомесечног одлагања плаћања пореза и доприноса спроводи Пореска управа.
pekara hleb
Фото: pixabay.com

Из Министарства финансија подсећају да се читав пакет помоћи привреди ослања на планиране пореске приходе и да избегавање плаћања нарушава ту равнотежу.

Затворено због неиздавања фискалних рачуна или непријављених радника – уз потпис порезника најчешћа је порука на вратима закључаних пекара. Њихови власници не желе пред камеру, са друге стране, на разговор су спремни они код којих инспектори још нису били.

"Издајемо фискалне рачуне, трудимо се да радимо по закону, имамо шест запослених, сви су пријављени тако да нисмо забринути", навела је Снежана Младеновић, власница "Пекаре Младеновић".

Контролисано је више од 600 пекара, а испоставило се да две трећине њих не послује по закону. Порезници не иду на случајне адресе, на њих одлазе након темељне анализе ризика.

"Пореска управа добија промет преко џи-пи-еса од свих пореских обвезника који имају касе. Такође, можемо упоредити тај промет преко фискалних каса и број запослених на објекту и промет, наравно и пријаве потрошача да се не издају фискални исечци, довољно нам говоре да можемо извршити контролу", објашњава Ненад Кртолица, помоћник директора Пореске управе.

Огласила се и Унија пекара која од државе тражи додатну помоћ за мале пекаре, чији је промет пао и преко 80 посто.

"Ја апелујем на пекаре да морају да куцају рачуне. Мислим да је неких 60 до 70 одсто пекара на рубу егзистренције, пред затварањем", упозорио је Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије.

"Користили смо одлагање доприноса, користили смо минималац за све запослене и то је помогло опстанку", истакла је Снежана Младеновић.

Надлежни подсећају да се пакет помоћи привреди тежак 5,8 милијарди евра великим делом ослања и на планиране пореске приходе.

"Велики број предузетника користи мере које им је омогућила Влада, међутим у контроли ми затичемо непоштовање закона, који се односи на неиздавање фискалних одсечака и рада на црно. Морам напоменути да је неиздавање фискалних рачуна прошлост", закључио је Кртолица.

Прописи су такви да када први пут открије неправилно пословање Пореска управа фирму затвара на 15 дана, други пут на три месеца, ако се прекршај понови и трећи пут, предузеће не може радити годину дана.

(РТС)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести