Мали: Јавни дуг Србије међу најнижима у Европи

БЕОГРАД: Упркос издвајањима за трећи пакет мера помоћи грађанима и привреди и великим средствима за капиталне инвестиције, учешће јавног дуга Србије не прелази ниво Мастрихта од 60 одсто БДП-а, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
mali
Фото: Танјуг/ Раде Прелић
У Народној скупштини министар је посланицима показао табелу на којој су представљени подаци о јавном дугу осталих европских земаља и навео да су од Србије лошији Ирска, Словачка, Финска, Немацка, Албанија, Велика Британија, Шпанија, Италија, Грчка...
 
"У еврозони пројектовано је да ће јавни дуг у просеку бити 98,2 одсто БДП-а", рекао је Мали и додао да Србија са сва три програма помоћи и никада већим капиталним инвестицијама држи ниво јавног дуга испод 60 одсто.
 
Истакао је да је то најбољи одговор онима који износе критике о јавном дугу Србије.
 
"Апсолутно смо стабилни, наше јавне финансије су потпуно здраве и јавни дуг је под контролом", рекао је Мали.
 
Министар је посланицима показао и табелу о повећању броја запослених у Србији у претходних неколико година и додао да је број запослених 2012. године био 1,8 милиона, док је почетком ове године тај број био 2,1 милион.
 
"Не само да смо повећали број радних места, већ смо отварањем фабрика и привлачењем инвестиција дошли до тога да у нашој земљи никада није било више запослених", закључио је Мали.
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести