Месо из Шида у септембру креће за Саудијску Арабију

РИЈАД: Амбасадор Србије у Саудијској Арабији Мухамед Јусуфспахић изјавио је да током септембра очекује резултате споразума о извозу меса у ту, највећу државу на Блиском истоку, и то из кланице у Шиду која је прва испунила све услове.
Meso govedje/Arhiva Dnevnika
Фото: Dnevnik.rs

"Сарадња две земље успоставља се на сивм нивоима, у овом тренутку најактуелнији је Спразум о извозу меса, чему је претходила успешна комисијска контола једне од кланица, оне у Шиду - Срем Шид", рекао је амбасадор за Тањуг и нагласио да се очекује брзи почетак извоза меса ситне стоке, првенствено овчијег.

Каже да је извоз меса и ситне и крупне стоке само почетак онога што се очекује на пољу сарадње у области пољопривреде и сточарства, и додаје да постоји и простор за извоз детелине - луцерке.

"Ово тржиште је најинтересантије за нас јер је многољудно - 35 милиона становника, због добре платежне моћи и уз све обухвата и земље залива", нагласио је амбасадор и додао да је, са саудијске стране за спровођење споразума и набавку хране надлежна државна установа Салик (САЛИЦ), коју прате организације земаља арабијског залива, односно Арабијског полуострва које подразумева и Јемен.

Јусуфспахић је нагласио да ће Споразум допринети и бољем стању сточног фонда у месној индустрији у Србији.

"Реч је о месу ситне стоке, првенствено овцама, јер је култура таква и везано за Курбан и све остало, оне су овде на трпези када се праве пријеми...", рекао је амбасадор и нагласио да су до сада Саудијци увозили значајан број оваца из Сирије, Египта или Судана, а када је реч о крупнијој стоци, Пакистан је био занимљив, као и Индија који су конкурентни због близине и ниских цена.

Изразио је очекивања да ће ово бити прави момент који ће поправити домаћи сточни фонд и помоћи да оживе српска села.

Саудијци, додаје, имају посебан план за развој пољопривреде, области која је критична због јарког сунца и великих суша, што оставља простор за могући допринос наших стручњака, али и за извоз луцерке коју Саудијска Арабија увози у огромним количинама.

"Саудици имају огромну потребу за луцекром, можемо наћи простор за извоз и на том пољу, што би могло да подспеши и пловни транспорт Дунавом, који би мога да иде до Црног Мора и Средоземљем, преко Суецког канала до две најпознатије саудијске луке, што би било веома погодно и повољно", рекао је амбасадор Јусуфспахић.

Додао је да Србија, осим чињенице да је делом и пољопривредна земља има и друге ресурсе попут високе технологије и стучњаке занимљиве за Саудијску Арабију.

Свему, како је додао, доприносе и домаћи Халал стандарди.

"Досадашња приведна размена, да не рачунам наменску привреду, односно одбрамбену привреду, била је на врло ниском нивоу. У протеклих пет годна је више од пет пута увећана, а ово ће бити значајн замајац за нашу прозиводњу и трговиону", рекао је Јусуфспахић.

Амбасадор је додао и да су саудијски трговци веома заитересовни за месо из Србије, да је у Србији већ једна група Саудијаца, тако да очекује током следећег месеца прве резутлате и да месо крене из кланице Срем у Шиду.

Споразум подразумева и извоз млека и млечних производа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести