YUTА: Око милион туриста из Србије летоваће у иностранству

БЕОГРАД: Око милион туриста из Србије летоваће ове године у иностранству, а највећи број њих годишњи одмор провешће у Грчкој, Турској и Египту, процене су Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUТА). 
leto
Фото: pixabay.com

Председник Управног одбора YUТА-е Зоран Арсеновић каже да ће према првим показатељима предстојећа летња сезона бити једна од најбољих у последњих пет година.

''Наше процене су да ће око милион туриста летовати ван Србије што преко туристичких агенција што у самосталном аранжману, а то ће бити озбиљан резултат у односу на претходне године'', рекао је Арсеновић на конференцији за новинаре. 

Он је навео да је велики број српских туриста одлучио да одмор ове године проведе у Грчкој, као и да све веће интересовање влада за Турску и Египат које су путници из Србије, каже, избегавали последњих година због безбедносних разлога. 

''Турска је данас стабилнија и сигурнија земља. Продаја аранжмана је много већа него ранијих година, очекујемо да ће око 40.000 наших туриста летовати у Турској што је три пута више него прошле године'', казао је Арсеновић.

Додао је да ће чартер летови за Турску кренути 19.маја, као и да ће бити уведени свакодневни летови за јужну и егејску регију Турске до краја летње сезоне.

Како је рекао, после неколико година и Египат се враћа на велика врата као дестинација која је, каже, привлачна нашим туристима због повољних цена, нивоа услуга и добрих климатских услова. 

''Ове године се два и по пута више туриста одлучило за Египат у односу на прошлу годину. И за Грчку се бележи благи раст за око пет-шест одсто'', навео је Арсеновић.

Говорећи о Грчкој као једној од најпопуларнијих дестинација за туристе из Србије, истакао је да значај радова на аутопуту ка тој земљи.

''Завршена је деоница кроз Македонију, а приводи се крају Грделичка клисура. Верујемо да ће побољшана путна инфраструктура мотивисати туруисте да проведу и два годишња одмора у северном делу Грчке'', каже председник УО ''YУТА''.

На питање новинара да ли очекује да ће цене аранжмана у Грчкој ове сезоне појефтинити с обзиром на појачано интересовање наших туриста за Турску и Египат, Арсеновић је рекао да ће цене остати на нивоу прошлогодишњих, али да се промене могу очекивати следеће године.

''Ми смо као тржишсте процентуално јако мали у укупном туристичком промету Грчке - око четири одсто. Ипак, очекујем да ће следеће године цене у Грчкој пасти за око 10 одсто јер та земља јесте нереално скупа у односу на ниво услуге С друге стране, све више туриста из богатих европских земаља показују интересовање за Турску и Египат'', казао је Арсеновић.

Према његовим речима виши ниво просечних плата, бољи животни стандард и мања незапосленост допринели су да путници ове године раније одаберу где ће провести годишњи одмор. 

Арсеновић је похвалио домаће туристичке агенције које су се последњих година фокусирале на привлачење туриста из страних земаља и истакао да су резултати видљиви.

''Почетком јуна биће уведени чартер летови из Ирана два пута седмично, све је више ''ад хок'' летова из Турске, а имали смо први пут организоване чартер летове из Грчке. Верујемо да ће долазити све више организованих група из иностранства'', 

Указао је и на значај ваучера који су, каже, помогли да сезона за домаће хотелијере у бањама и на планинама траје током целе године.

Арсеновић је напоменуо да земље у развоју годишње бележе стопу раста у туризму за око 3-3,5 одсто.

''Ми, такође, имамо драстичан раст, али смо кренули са јако ниског нивоа. Туризам као индустрија има своју перспективу и развојну димензију. Све је више хотела и манифестација у Београду и Србији, а то свакако позитивно утиче на суфицит у буџету'', навео је Арсеновић.

На данашној конференцији за новинаре најављено је да ће 15.маја почети са радом терминал са којег ће полазити сви туристички аутобуси, а који се налази поред аутопута Београд-Ниш (паркинг ''Ласта'') између Малог Мокрог Луга и Великог Мокрог Луга.

Потпредседник Управног одбора YУТА-е Милан Лаиновић рекао је да терминал који је изграђе у сарадњи са предузећем ''Ласта'' и Градом Београдом испуњава све стандарде безбедности и удобности путника.

''Направљен је терминал, паркинг за аутомобиле, санитарни чворови, станица ће иамти обезбеђење 24 сата, биће отворене продавнице, ресторани. Објекат ће задовољити све потребе путника'', рекао је Лаиновић.

Он је навео да ће до станице моћи да се дође аутобусом на линији 70, као и аутобуским линијама 38 и 38Л. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести