Мировић: Политика Војводине усмерена на економски развој

БЕЧ:  Председник покрајинске владе Игор Мировић истакао је данас у Бечу да је Србија направила значајни напредак у спровођењу реформи и стварању најповољнијих услова за улагање, те да је цела политика Владе Војводине усмерена на економски развој.
Mirović  na konferenciji "Istražite industrijski hab Srbije - Vojvodinu" Foto: Tanjug/video
Фото: Мировић на конференцији "Истражите индустријски хаб Србије - Војводину" Фото: Танјуг/видео

Мировић је, на конференцији "Истражите индустријски хаб Србије - Војводину", указао да је у буџету за 2016. била тек једна четвртина укупних средстава усмерена на развој, а данас је у предложеном буџету за 2018. одређено 40 одсто средстава за инвестирање у функцију економског развоја, што најбоље показује оријентисаност власти.

Он је казао да је посета организована у тренутку када су односи Србије и Аустрије одлични, те да је окупљање привредника још један важан корак у продубљивању добре сарадње и још већем приближавању двеју држава. 

Мировић је истакао да је Аустрија међу земљама које предњаче по броју инвестиција у Србији, где тренутно послује преко 500 аустријских компанија, с уложеним капиталом преко три милијарде евра. Он је додао и да међусобна робна размена између Србије и Аустрије бележи континуирани раст, те да значајну улогу у томе имају и компаније које послују у Војводини. 

Према његовим речима, постоји мноштво фактора који чине Србију и Војводину интересантним за инвестиције.С тим у вези је указао да се Србија налази на европском путу, да је управо сада отворила два нова поглавља, те да наша земља на том путу доноси тешке одлуке.

Даље је навео економски просперитет, подсећајући да је последњих година, када је актуелни председник Александар Вучић био премијр, Србија ушла у период тешких реформи, закорачила у дугорочну и предвидиву сферу економског просперитета, окончала је аранжман са ММФ који је био важан за откривање црних рупа у нашој економији, те напредовала на свим међунарондим листама, где је некада биал на зачељу.

Говорећи о потенцијалима Војводине, Мировић је указао на пољопривреду као растући сектор и да има много простора за додатно улагање у овој области.

Такође је, као област за улагање, навео и туризам, због стално растућег броја туриста из Кине, Израела и суседних земаља.Исто тако Мировић је подвукао и сектор иновација као велики потенцијал за улагања.Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић осврнуо се на могућности унапређење економске сарадње покрајине Војводине и Аустрије. 

Он је навео да је у новој економској политици у Војводини, посебан акценат стављен на индустрију. "У укупном бруто домаћем производу Војводине, који се креће око 10 милијарди долара, индустрија учествује са нешто више од 45 одсто", казао је Милићевић додајући да је Војводина тренутно има 24 комплетно опремљене индустријске зоне и 32 индустријске зоне чија изградња је у току. 

Он је додао и да Покрајинска влада, у пуном капацитету, подстиче нова улагања, кроз различите моделе субвенционисања, преко Развојне агенције Војводине. Милићевић је истакао да су Србија и Војводина добро место за улагање, те подсетио да Србија белези са Аустријом стални раст у трговинској размени, која би ове године могла премашити милијарду долара.

Учешће Војводине у тој размени је прошле године било у вредности од 376 милиона долара, а у првих месеци ове године већ је скоро достигла ту суму са 367 милиона долара.Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић указао је да је у међусовној сарадњи Аустрије и Војводине највише заступљена прерађивачка индустрија, која чини 90 одсто укупног извоза, а да је на другом месту трговина и трећем пољопривреда.

Такође је указао да Аустрија у трговинској размени Војводине са светом заузима осмо место.Директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ указао је на могућности за инвестиције и потенцијале Војводине, додајући да је 30 компанија из Аустрије већ уложило у ову покрајину.

Бечки адвокат Габријел Ланси из адвокатске канцеларије „Лански, Ганцгер и партнер“, која је, заједно са фирмом „Гримеx“ организовала овај скуп, рекао је да је Србија, захваљујући председнику Вучићу успела да продре на кинеско трзиште и доведе кинеске инвеститоре, те да има значајну улогу у стратегији „Један појас, један пут“, што Аустрији није пошло за руком.

Лански је подсетио да се Вучић из посете Кини вратио у Беогард са пројектима у вредности од 3,5 милиајрди евра, те додао да аустријска предузећа имају могућност преко Србије да се укључе у ту сарадњу са Кином.Иван Грос из „Гримеx-а“ рекао је да је Војводина најразвијенији део Србије, са великим потенцијалом у многим областима и позвао аустријске компаније на разматрање улагања.

Бивши аустријски амбасадор у Србији и некадашњи високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Волфганг Петрич, који је водио кроз конференцију, похвалио је одлуку ЕУ о отварању даља два поглавља у приступним преговорима.

Он је оценио да постоји суштински напредак који видимо у тешко време у којем се налазе ЕУ и свет, чим је јасно дато до знања колико је важно да се системанстки ради на приближавању Србије Унији.

Такође је подвукао да је за привлачење страних инвеститора неопходна политичка стабилност, предвидивост, али и рад на образовању и обуци радне снаге.Истовремено, како је истакао, веома је битно да се спречи одлив мозгова, односно да се мора радити на њиховом повратку.

Петрич је констатовао да је потенцијал за улагања у Србију и Војводину велики.Више од 70 аустријских и српских компанија учествовало је данас на скупу у Бечу разматрајући могућности за инвестирање у Војводину.

 

Марихарт: "Аграна" групација има амбиције да улаже у Србију

Шеф аустријске „Аграна“ групације Јохан Марихарт изјавио је данас у Бечу да овај концерн, чији је годишњи обрт у висини од 2,6 милијарди евра, има амбиције да улаже у Србију.

Он је, на скупу посвећеном презентацији економских потенцијала Војводине, рекао да „Аграна“ види велике потенцијале у шећеру, скробу и воћу."Имамо велико инетресовање јер је српска пољопривреда високо конкурентна. Позиционирана је на тржишту света, а уједно је без генетски модификованих производа", објаснио је Марихарт.

Он је указао и да је важно што Србија има приступ тржиштима ЕУ, Русије, као и другим великим земљама.Велики потенцијал за инвестиције види у производњи скроба и биоетанола.Марихарт је указао да су предуслови за улагање, који већ већом мером постоје, политичка стабилност, предвидивост, али и добри економски подаци, које је створила влада Србије.

„Ми не улажемо негде због ниских плата, па се касније селимо на друге дестинације, већ долазимо са великим инвестицијама да би дугорочно остали“; подвукао је он стратегију улагања „Агране“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести