На добош отишли кланице, млинови, хотели, машине...

Кажу да је у малом и средњем бизнису, баш као и у великом, најтеже опстати прве две-три године. Ко у томе не успе, оде у банкрот. А ако нема пара да измири дугове и остале заостале трошкове пословања,

имовина  и опрема му се брзо нађу на сајту „Добош“, специјализованом баш за такве случајеве. Ту се продају да би повериоци намирили дугове. Банке и лизинг-куће нуде машине и другу опрему те пословни простор.

Такође, упадљиво је мање правих поверилаца већ се уместо њих све више јављају судски извршитељи који покрећу продају. Правило је да се при првој продаји ствари нуде по цени која је процењена као тржишна, други пут 60 одсто од тога, а после све иде и за трећину цене. Повериоци често позивају купце и да продају реше погодбом, па ко успе да нађе купца добро је прошао.

Изгледа да заинтересовани купци оно што им је занимљиво разграбе  одмах. Али има понуда које траже новог газду месецима па и дуже. Ако се суди по понуди која је подуже актуелна, добар савет покретачима малог бизниса је да не иду у лимаре. То није узалуд: сада су у понуди чак три машине за ту браншу. Тако се на продају нуди лимарска машина екскатер за 773 евра, а може се разгледати у Сомбору и служи за сечење лима. Ту су још две лимарске машине, обе марке „рендал“ по 215, односно 525 евра. Обе се користе за нарезивање навоја.

Сечење и обрада лима и није баш посао који се тражи, а изгледа није лако ни онима који су наумили да секу бетон. Машина за ту намену нуди се по 750 евра. Исту судбину доживела је и машина за сечење бетона и мермера – она тражи купца по 760 евра.Лакши материјали такође лоше пролазе. Тако машина за пресовање папира стаје 1.980 евра, а може се видети у Новом Бечеју.

Посао с храном добро иде, али не свима. На продају се нуди кланица у селу Кусићи у атару Беле Цркве, а цена – како се купци погоде. Исти начин продаје је и за зграду за трговинску намену у Сремској Митровици од 71 квадрат. Није успешан био ни посао „Браће Брнић“ у Меленцима, а у зрењанинском атару тражи се купац за млин уз цену од 207.808 евра. У истом атару, али у селу Лазарево, на продају се нуди зграда намењена трговини по 11.305 евра. У Врбасу је на продају имовина трговачког друштва АД „Бачка“ у стечају по 154.215 евра.

Нови Сад је некада био права Мека за посао, али ни ту не успевају сви бизниси. Хотел „Елит“ нуди се уз цену од милион и по евра. Зграда намењена трогвини на Темеринском путу има исту вредност, а објект намењен туризму у Сремској Каменици нуди се за 47.257 евра. У Силбашу се продаје објекат за тов јунади по 18.806 евра. У Инђији су у пакету две хадњаче и пословни простор, а цена по погодби... 

Д. Вујошевић
 

Мање посрнулих

Занимљиво је да је понуда на „Добошу“ мања него раније. Разлоге треба тражити у томе што су и клијенти и банке обазривији код одобравања и узимања кредита. Зајмови за предузетнике већ подуже не само да стагнирају већ бележе пад. Тако су укупна дуговања предузетника концем децембра била 59,33 милијарди динара, а крајем прошлог месеца износила су 44,13 милијарде динара, а то је 25,6 одсто мање.
Истина, опрема се не купује увек на кредит већ и на лизинг, а ту је прича још и гора. За опрему узету на лизинг дугује се симболичних 5,45 милијарди динара. Већ та бројка сама по себи доста говори.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести