2.200 ЗАХТЕВА ЗА КОНВЕРЗИЈУ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА Фирме одлучиле! Ево колико њих инвестира, а ко ПРОДАЈЕ

Скоро половина компанија које су поднеле или се спремају да поднесу захтев за претварање права коришћења грађевинског земљишта у право својине планира инвестиције на тим локацијама, трећина је у поступак ушла како би постали власници грађевинског земљишта, док 11 одсто планира да прода плацеве, показало је НАЛЕД-ово истраживање о ефектима укидања накнаде за конверзију, које је представљено на седници Савеза за имовину и инвестиције.
а
Фото: Dnevnik.rs

Да би неко, на пример, на плацу где је била фабрика која је у међувремену затворена градио станове иле неку другу инвестицију морао је раније да плати конверзију која је бија једнака тржишној вредности плаца.

Сада је наплата укинута и конверзија је бесплатана.

Од привредника који су се у анкети изјаснили да планирају нове инвестиције на овом земљишту, две трећине (66 одсто) улагаће у производне и енергетске објекте, као и складишни простор.

Сваки четврти намерава да гради стамбено-пословне објекте. 

Фото: Dnevnik.rs

Према речима Јасмине Радовановић, водеће саветнице за имовину и инвестиције у НАЛЕД-у, за осам месеци, од када су ступиле на снагу измене и допуне Закона о планирању и изградњи, поднето је 2.169 захтева за конверзију без накнаде, од чега је позитивно решено већ више од половине.

- За више од деценије, колико је конверзија уз накнаду била на снази, бројни хектари грађевинског земљишта су били практично заробљени, а самим тим и заустављене инвестиције, што је значило и мање новца у буџету и мање радних места. Када је реч о кретањима грађевинске индустрије током прошле године, статистика издатих грађевинских дозвола показује релативно мали међугодишњи раст од 1,4 одсто. Према нашим анализама, број поднетих захтева за локацијске услове био је нижи за 5,1 одсто у односу на 2022. Такође, и предрачунска вредност радова лане је била нижа за више од четвртине (26,4 одсто) него годину дана раније. Иницијални резултати указују да би омогућавање конверзије могло да допринесе да се тај тренд преокрене – наводи Радовановић.


Повећање запослености

Половина фирми наводи да ће инвестиције које ће реализовати након што обаве процес конверзије земљишта довести до повећања броја ангажованих радника, док нешто више од трећине, тачније 36 одсто, наводи да ће инвестиције можда довести до повећања броја запослених. Они који очекују повећање запослености, наводе да ће број нових радних места након реализовања инвестиције у просеку бити око 50. 

Чак 90 одсто испитаника задовољно је изменама Закона о планирању и изградњи у погледу омогућавања конверзије и отприлике исти проценат наводи да ће ова реформа имати позитиван утицај на њихово пословање.


Трећина анкетираних предузећа очекује да ће њихове инвестиције након завршене конверзије износити од 500.000 до милион евра, свако пето уложиће од милион до пет милиона, док 17 одсто наводи да ће након конверзије инвестирати више од пет милиона евра.

Фото: Dnevnik.rs

Просечна површина грађевинског земљишта које је предмет захтева за конверзију према резултатима истраживања износи 3,5 хектара. Укупно посматрано, за грађевинско земљиште површине око 1,2 милиона квадратних метара тренутно се планирају инвестиције у износу од 88 милиона евра.

Међу испитаницима преовлађују очекивања да ће омогућавање конверзије имати позитивне ефекте на раст запослености након реализације инвестиција које привреда планира.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести