Агенција С&П повећала прогнозу раста Русије на 3,7%

ЊУЈОРК: Агенција С&П Глобал Рејтингс предвиђа да ће руски економски раст ове године достићи 3,7 посто, чиме је повећала своју прогнозу из марта од 3,3 процента.
ekonomija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Рејтинг агенција са седиштем у Њујорку је у новој анализи проценила такође да ће бруто домаћи производ Русије следеће године порасти за 2,5 одсто, и да ће у наредне две године наставити раст по стопи од по 2,0 процента годишње, преноси Раша тудеј.

Пројекција раста за 2021. годину је, како наводи С&П, побољшана због "бржег опоравка домаће тражње него што се очекивало" захваљујући ублажавању корона мера ограничења.

У анализи се наглашава снажна активност кредитирања становништва као један од разлога за надоградњу прогнозе и оцењује да ће продужени програм повољних хипотекарних кредита подржати тражњу на домаћем тржишту стамбених кредита.

Очекивани раст производње нафте, услед потенцијалног ублажавања ограничења испорука у оквиру споразума групе ОПЕК+, резултираће повећањем руског извоза "црног злата" у овој години, као и у 2022, додаје се даље.

Према аналитичарима С&П, инфлација ће у Русији достићи 2021. године 5,7 одсто, а догодине ће пасти на 4,1 посто, након чега ће се спустити на циљану стопу од 4,0 процента 2023. и 2024. године.

Агенција очекује да ће руска централна банка ове године пооштрити монетарну политику, али напомиње да би потенцијално погоршање ситуације с пандемијом могло да утиче на одлуку Банке Русије да ли да референтну каматну стопу подигне изнад 6,0 посто.

Раније овог месеца, централна банка Русије је подигла кључну камату за 50 базних поена на 5,5 процената, додајући да ће бити потребно њено даље повећање како би се спречио висок раст инфлације.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести