Активност немачке индустрије се захуктала у фебруару

БЕРЛИН: Фабричке поруџбине у Немачкој, важан показатељ кретања највеће европске економије, порасле су у фебруару други месец заредом, према данас објављеним званичним подацима.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Министарство економије је објавило да су немачке фабрике у фебруару добиле 1,2 посто више поруџбина него у јануару, када је такође био забележен пораст од 0,8 процената, преноси агенција АП.

То је девето повећање у протеклих 10 месеци, при чему је само у децембру забележен пад наруџбина.

Фебруарски раст је највећим делом погурала домаћа тражња, будући да су поруџбине немачких купаца индустријске робе порасле за 4,0 посто. Поруџбине из других земаља 19-члане еврозоне су повећане за 2,7 одсто, док су из других делова света пале за 2,3 процента.

Бруто домаћи производ Немачке је пао прошле године за 4,9 посто, чиме је окончана деценија раста, а то је уједно био и највећи привредни пад те земље од глобалне финансијске кризе 2009. године.

Ипак, немачка економија је у протеклој години, коју је обележила криза изазвана пандемијом корона вируса, прошла боље од неких других чланива еврозоне, јер је била подржана производњом коју је пандемија погодила мање него услужни сектор.

Немачке власти нису уводиле мере затварања у производној индустрији током кризе, док су многа ограничења за предузећа у услужним делатностима, као што су ресторани, барови, хотели и места за забаву, и даље на снази, додаје АП.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести