Албанија приступила регионалном порталу привредних регистара

БЕОГРАД: Регионалном порталу привредних регистара Југоисточне Европе (BIFIDEX) приступила је данас Албанија, а анекс Споразума који то омогућава потписали су у Тирани Милан Лучић, председник УО Портала и директор Агенције за привредне регистре Србије и Пранвера Фагу, директорка Националног пословног центра Републике Албаније.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

Тако је регионалном порталу приступио привредни регистар Републике Албаније са око 160.000 регистрованих привредних субјеката, којем су јула 2019. године приступили Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге Републике Српске и Централни регистар привредних субјеката Црне Горе.

Оснивање и развој регионалног ИТ портала привредних регистара Западног Балкана је финансијски подржала Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), а успостављање портала омогућили су Централни регистар Северне Македоније и Агенција за привредне регистре Србије, која је захваљујући значајним финансијским средствима и људским ресурсима уложеним у овај пројекат, постала власник изворног кода портала, на који остали привредни регистри имају право коришћења.

У Тирани је данас одржана и радионица на тему "Развој Регионалног портала привредних регистара", на којој су представници регистарских институција Западног Балкана упознати са тренутним статусом BIFIDEX-а, његовим пословним моделом, анализом тржишта и потражњом, досадашњим искуствима и "мапом пута" за нове партнере из "WB6".

Регионални портал је информациона платформа која представља јединствену тачку приступа званичним и ажурним подацима о регистрованим привредним субјектима, а од његовог покретања 29. марта 2019. године заинтересованим корисницима су на располагању некомерцијалне услуге, са пословним и финансијским подацима из привредних регистара Србије и Северне Македоније.

Циљ је да се у наредном периоду омогући приступање и техничка интеграција осталих регистарских институција из региона, како би преко портала били понуђени и комерцијални сервиси и услуге са пословним информацијама, које би олакшале прекогранично трговање и пословање, у сврху унапређења пословне климе у региону Западног Балкана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести