Алибаба стиже у Србију, за шест месеци детаљи договора

БЕОГРАД: Сада је извесно да ће кинеска компанија Алибаба доћи у Србију, потврдила је данас државна секретарка Министарства трговине Татјана Матић и истакла да се први резултати преговора са том компанијом могу очекивати за шест месеци.
Tatjana Matić  foto: RTS/printskrin
Фото: Татјана Матић фото: РТС/принтскрин

Она је додала да се са том компанијом разговара о три сегмента - он лајн туризму, електронском плаћању и отварању дистрибутивног центра.Делегација Министраства трговине ноћас се вратила из Кине где су разговарали са представницима компаније Алибаба, а Матић каже да је сада "сасвим известан њихов долазак у Србију".

"Утврђено је да ћемо ући у преговоре. Формираћемо оперативне тимове који ће се бавити приоритетним темама. Три теме су договорене, две су предложене од Алибаба групе - он лајн туризам, електронско плаћање. Ми смо желели да разговарамо о отварању дистрибутивног центра и логистици", појаснила је Матић за РТС.

Она је додала да би био веома значајан улазак Алибабе на српско тржиште, да ту компаније у овом моменту занимају инвестиције за које процењују дамогу најбрже да им се врате - онлајн туризам и електронско плаћање."Алибаба има платформу за онлајн туризам. Србија је укинула визе за кинеске грађане, а постоји и директан авионски лет, тако да они сматрају да је потребно пласирати Србију на њиховом тржишту као туристичку дестинацију", појаснила јеМатић.

Упитана шта држава треба да учини пошто се многи жале да су велика загушења због неповезаности система царине и дистрибутера, Матић је рекла да за долазак једне такве платформе као што је Алибаба пеј држава мора да обезбеди неке предиспозиције.

"Наша регулатива доста унапређена последњих година. Постоје на оперативном нивоу неке тешкоће на којима ћемо радити да се отклоне. Можда је много значајније да је Народна банка кренула са изменом одређенигх законских решења и да ће то бити значајно за што успешнију примену електронске треговине", појаснила је она.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести