Антић: Крајем 2024. очекујемо почетак експлоатације јадарита

ЛОЗНИЦА:  Министар рударства и енергетике Александар Антић најавио је данас да се, ако све буде како треба, крајем 2024. односно почетком 2025. године може очекивати почетак експлоатације руде јадарит у оквиру пројекта "Јадар" који у околини Лознице реализује компанија Рио Тинто.
antich_eps_13
Фото: Танјуг (Видео)

У току је значајна фаза развоја овог пројекта који компанија Рио Тинто реализује у Србији, каже министар Антић и наводи да су завршена геолошка истраживања и да ће Рио Тинто у наредних 18 месеци имати читав низ активности које треба да реализује, да ураде студију изводљивости, овери резерве и на крају да аплицирају за дозволу за изградњу рудника.

"Ако све буде како треба, крајем 2024. почетком 2025. године можемо очекивати почетак експлоатације, а инвестиција у отварање рудника је 1,5 милијарди долара", рекао је Антић током посете компанији Рио Тинто.Министар је истакао да је у питању један од најзанчајнијих пројеката за нашу земљу који ће, како је рекао, без дилеме променити Србију.

Очекује, каже, да та рударска компанија донесе инвестициону одлуку у наредном периоду."Ја дубоко верујем да ће та инвестициона одлука бити позитивна узимајући у обзир да је компанија Рио Тинто до сада у истраживања уложила више од 200 милиона долара", рекао је Антић наводећи да је заједно са премијерком Србије био у прилици да се увери у озбиљност процеса који се десио на реализацији пројекта.

"У протеклих готово 16 година је овде читав тим страних и домаћих стручњака радио вредно и посвећено и ми смо данас врло близу томе да можемо да говоримо о отварању рудника", рекао је Антић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести