Антић: На скупу у Софији позитивно оцењен допринос Србије

СОФИЈА:  Министар рударства и енергетике, Александар Антић, који у Софији учествује на конференцији о енергетици у Европи, изјавио је да је на том скупу позитивно оцењен допринос Србије у протеклим годинама када је реч о обновљивим изворима енергије.
antic, tanjug video
Фото: Александар Антић, фото: Танјуг (Видео)

Конференција "Чиста енергија за све Европљане – Пут у Будућност" у Софији, према Антићевим речима, у први план ставља два кљуцна питања - чисту енергију за све Европљане и нове пројекте регионалног повезивања.

"Данас смо имали прилику да цујемо какви су планови Европске уније у вези са повећањем учешћа обновљивих извора енергије у укупној потрошњи енергије", рекао је Антић.Како је истакао, на скупу је изузетно позитивно оцењен допринос Србије у протеклим годинама када је реч о обновљивим изворима енергије.

"Позитвино је оцењена чињеница да ћемо у наредне две године имати нових 500 мегавата из обновљивих извора енергије на мрежи и да ће то изузетно значајно утицати на остваривање циљева Србије када је потрошња из обновљивих извора енергије у питању", нагласио је Антић.

Он је додао да ће Србија наставити да разговара са представницима и Европске комисије и енергетске заједнице око модалитета у којима ће се то одвијати у другој фази."Очекујем да ће Србија по том питању, када је регион у питању, и даље бити једна од земаља која ће имати улогу локомотиве и предводити читав регион у тим новим трендовима", додао је Антић.

Он на Конференцији на високом нивоу "Чиста енергија за све Европљане – Пут у Будућност" учествује на позив бугарске министарке енергетике Теменушке Петкове. Та конференција је посвећена перспективама Балкана у оквиру европске будућности ниске емисије угљеника и укљуцује панел дискусије које се односе на инструменте за транзицију ка економији ниске емисије угљеника као и на регионалну сарадњу у области енергетике.

Иначе, министар је говорио на панелу "Регионална сарадња у области енергетике- Удружени смо јачи".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести