Антић: Планира се изградња трасе гасовода Београд-Бања Лука

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да ће пројекат изградње Турског тока кроз Србију имати неколико излазних тачака из наше земље, а као наставак овог пројекта планира се изградња трасе гасовода Београд - Бања Лука.
turski tok
Фото: Youtube Printscreen

Деоница Турског тока кроз Србију дугачка је 403 километара, цеви будућег гасовода улазиће у нашу земљу код Зајечара, а излазити код Хоргоша пролазећи кроз 23 општине.

Следећи корак из тог гасовода је пројекат Београд - Бања Лука што би подразумевало обезбеђивање гасом Босне и Херцеговине", рекао је Антић гостујући на Пинку.

Антић је објаснио да када је реч о развоју Турског тока, постоји неколико редоследа приорита.

Први приоритет је, каже, повећање капацитета подземног складишта Банатски Двор, са 450 милиона метара кубних гаса на 750 милиона кубика.

У плану је и складиште Итебеј капацитета око једне милијарде метара кубних, а затим и складиште код Панчева, Тилва, рекао је министар енергетике.

Говорећи о реализацији Турског тока у Србији, Антић је оценио да ће овај пројекат повећати задовољавање потреба индустрије у Србији и утицати на долазак нових инвеститора.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести