Гасовод променио име и прескочио много препрека

НОВИ САД: Недоумице више нема: гасовод „Турски ток” пролазиће кроз Србију, а изградња тог магистралног гасовода у нашој земљи већ је започела.
gasovod
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Крајем прошле недеље у Луку Нови Сад почеле су да стижу цеви потребне за тај гасовод, а очекује се да ће до краја изградње бити допремљено око 50.000 тона цеви неопходних за изградњу „Турског тока”. Да ће се пројекат „Турски ток” без сумње наставити недавно је рекао и директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, који је казао да је дато зелено светло за тај пројекат, уз неке услове, који би, по мишљењу ЕЗ-а, довели до веће конкуренције на гасном тржишту Србије.

По речима министра рударства и енергетике Александра Антића, изградњом националног магистралног гасовода од Бугарске до мађарске границе, којим ће се допремати гас и из „Турског тока”, Србија је почела још једну стратешку инвестицију, која ће јој омогућити сигурно снадбевање гасом.

Реч је о једном од пројеката стратешки најзначајнијих за будућност и развој Србије јер наша земља добија сигурно снадбевање гасом и решава све ризике с којима смо се суочавали до сада, а Србија постаје и транзитна држава када је гас у питању, рекао је Антић. Како је додао, Србија ће од тога остваривати приходе, и то Србији отвара могућност за даљи развој гасног сектора, омогућава се нова гасификација, нове индустријске привредне зоне, даља реиндустријализација земље.

Он је указао и на то да су радови подељени на четири деонице, које ће се цевима испод Црног Тимока, Велике Мораве, Дунава, Тамиша и Тисе уклопити у трасу гасовода.  

Прве цеви стижу и на траси су, па извођачи радова, међу којима је и значајан број домаћих компанија, реализују тај пројект у складу с динамиком и нашим очекивањима, додао је Антић.

Министар ни с финансирањем тог пројекта не очекује проблеме, пошто 30 одсто новца обезбеђују акционари „Гастранса” – домаће ЈП „Србијагас” и руски „Гаспром”", док је остало пројектно финансирање.


Више позитивних ефеката

Уз обезебеђивање веће сигурности снабдевања гасом, пролазак „Турског тока” кроз Србију има и друге позитивне ефекте, указао је Војислав Вулетић.

Како је додао, Србија ће остваривати и зараду од транзита природног гаса, а требало би очекивати и уштеде везане за цену транспорта.

Наиме, транзит гаса преко Мађарске плаћа се на основу уговора још из времена бивше СФРЈ, а када гас буде потекао „Турским током”, цена ће се уговарати на српској граници, код Зајечара, навео је Вулетић.


Реч о пројекту који је апсоплутно комерцијалан, заснован на закупу капацитета гасовода, и такав пројекат обезбеђује пре свега да се гасовод и читава инвестиција отплате из транзитних такси, рекао је Антић.

По речима председника Скупштине Удружења за гас Србије Војислава Вулетића, изградња гасовода „Турски ток” кроз Србију значи сигурност снабдевања тим енергентом и обезбеђивање количине гаса одговарајућих за потребе нашег тржишта. 

Планирана траса „Турског тока” прати ранији пројекат гасовода „Јужни ток”, за који је била урађена припрема, казао је Вулетић. Према његовим речима, пошто је и за „Турски ток” планирано место уласка у Србију код Зајечара, пројекти за изградњу постоје, експропријација је урађена и грађевински радови се могу изводити па се може очекивати и да посао буде урађен до наредне грејне сезоне.

То је, додао је Вулетић, и те како битно јер ће 1. јаунара  2020. године бити обустављена испорука гаса из Русије преко Украјине, а све потребне количине тог енергента ће се ка Европи транспортовати гасоводима „Северни ток” 1 и 2 и „Турски ток”.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести