Антић: Све енергетске компаније раде у пуном капацитету

БЕОГРАД: Енергетске компаније и у условима забране кретања, током читавог викенда обезбеђују несметано снабдевање свим кључним енергентима, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић.
antich_eps_13
Фото: Танјуг (Видео)

Антић је навео и да 123 бензинске станице широм Србије раде у режиму 24 сата.

"Оне су предвиђене пре свега за снабдевање приоритетних потошача, здравство, Министарство унутрашњих послова, комуналне службе, и транспортери. Сви они који се налазе у првом приоритету", рекао је Антић за Танјуг.

Министар наводи да сва постројења "Електропривреде Србије" раде у пуном капацитету у три смене.

"Обезбеђују пуно снабдевање електричном енергијом за наше грађане и привреду која ради", каже Антић и додаје да један део те електричне енергије у овом тренутку Србија извози у складу са дугорочним уговорима.

Такође, 24 сата ради и Рафинерија у Панчеву као и предузеће "Србијагас" које обезбеђује редовно снабдевање тржишта гасом.

"Све енергетске компаније обављају своју дужност у пуном капацитету", истиче министар, наводећи и да све топлане раде уобичајено док режим грејања прилагођавају временским условима.

"Београдска топлана у овом тренутку функционише у режиму да греје у јутарњим сатима и увече, а у току дана, када су температуре преко 20 степени, у том периоду заустављају грејање и тако ће функционисати наредних неколико дана", каже Антић.

Током следеће недеље, у уторак, среду и четвртак очекује се поново талас захлађења па ће у том периоду топлане поново радити у 24 сата.

Када је реч о функционисању рударских компанија у Србији, Антић наводи да оне раде нормално и обезбеђују производњу и угља али и свих осталих метала и минерала.

"РТБ Бор ради такође у режиму 24 сата дневно што је значајно и за нашу укупну економску политику, за производњу, за нашу економију. Паралелно са борбом против епидемије ми спроводимо снажне мере како би се припремили да Србија на економском плану ухвати корак са оним трендовима које смо имали крајем прошле и почетком ове године када смо били у замаху и када смо имали веома интензиван економски и привредни раст", објашњава Антић.

Управо из тог разлога, каже, енергетски и рударски сектор ће дати снажан допринос укупним мерама економског опоравка земље.

"Управо из тог разлога енергетски и рударски сектор ће дати снажан допринос укупним мерама економског опоравка које је представио председник Александар Вучић, које имају за циљ да Србија са што мање штете на економском и привредном плану преброди ову кризу и да већ у трећем и четвртом кварталу нормализујемо наше укупно економско стање у држави и да јачамо нашу производњу", рекао је Антић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести