Антић: Турска постаје кључно чвориште у транзиту гасом

ИСТАНБУЛ: Министар рударства и енергетике Александар Антић је изјавио данас су са Турском дефинисани пројекти од заједничког интереса, а нарочито сарадња у области гасне привреде, пошто Турска постаје кључно чвориште у транзиту гасом.
aleksandar antic SUS
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Антић је, након састанак у оквиру Светског нафтног конгреса у Истанбулу, рекао да је имао велики број билатералних сусрета са министрима енергетике у региону, као и турским министром рударства и енергетике Бератом Албајраком, који је био припрема за састанак председника Александра  Вучића са председником Турске Тајипом Ердоганом.

"На том састанку смо, пре свега, дефинисали  неке пројекте од заједничког интереса, а нарочито сарадњу у области гасне привреде, као један од кључних приоритета узимајући у обзир чињеницу да Турска постаје кључно чворриште у транзиту гаса - било да гас долази диз каспијског басена било да је реч о руском гасу који преко Турског тока долази до Турске и даље иде ка Европи", рекао је Антић.

Он је навео да је дефинисана и сарадња наших енергетских компанија и да очекује да ће ЕМС имати нови партнерски однос са турским преносним системом.
Антић истиче да је разговарано и припреми посете Ердогана Србији и потреби да велики број турских привредника буде део те делегације.

"Са идејом да ове снажне односе које наши лидери успостављају  претворимо у једну озбиљну економску сарадњу. Током дана и Вучић је имао билатералне сусрете са осталим лидерима који су били присутни и са господином Едијем Рамом и Бојком Борисовим. Тако да верујем да смо заиста имали низ важних састанака  који ће у имати квалитет у енергетској сфери за снабдевање Србијом гасом", закључио је Антић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести