АПР: За пет година нето добитак привреде повећан пет пута

БЕОГРАД: У претходних пет година нето добитак привреде је повећан за више од пет пута, број запослених порастао за 200.719 нових радника, док је број привредних друштава већи за 11.892 друштава”, изјавио је данас директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић поводом објављивања публикације „Годишњи извештај о пословању привреде у 2019. години”.
APR
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу АПР наводи се да је од 2014. године, српска привреда постепено расла а БДП је са -1,8 процената порастао на 4,2 односно 4,4 процента у последње две године, док је укупан обим пословних активности привреде порастао за скоро 40 процената.

„Пословни приходи и пословни расходи привреде су расли скоро истом динамиком, а за постизање боље економичности у пословању домаће привреде, потребна је већа контрола расхода", навела је Ружица Стаменковић, Регистратор Регистра финансијских извештаја, сагледавајући резултате пословања привреде за последњих пет година.

Профитабилно пословање је допринело повећању финансијских капацитета привреде за преко једне четвртине, што је повећало сопствене изворе и способност привреде за сервисирање дугова неопходних за даљи развој, наводи се у саопштењу.

Постепено је долазило до смањења нагомиланих губитака за кумулативно 7,2 процентна поена за последњих пет година.

„Сви ови резултати допринели су постепеном успотављању равнотеже у финансирању привреде и смањењу неликвидности, која још увек није на задовољавајућем нивоу. Стопе ликвидности су на половини од задовољавајућег нивоа, док раст дугорочних кредита, заједно са сопственим капиталом, још увек није довољан за финансирање сталне имовине”, рекао је Милан Лучић.

Ружица Стаменковић истиче да до смањења краткорочних кредита долази на рачун повећања обавеза из пословања, које се користе као допуна у краткорочном финансирању, наводи АПР.

Она је, такође, нагласила да потребна краткорочна средства и даље нису довољна за сервисирање текућих обавеза, али се број привредних друштава која су неликвидна дуже од 90 дана смањио са више од петине колико је био на крају 2014. до на 12 процената.

Извештаји АПР објављени су данас на интернет страници а јавности неће бити представљени на конференцији за новинаре због нестабилне здравствене ситуације изазване корона-вирусом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести