АСНС: У случају карантина и сличних мера не смањивати плате

БЕОГРАД: Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) упутила је Влади Србије иницијативу за утврђивање права на накнаду зараде у висини од 100 одсто запосленима који су привремено спречени да раде, јер су обухваћени мерама за спречавање ширења и сузбијање корона вируса.
novac plata
Фото: Tanjug (M. Jelesijević, ilustracija)

АСНС предлаже Влади Србије да донесе Уредбу или други одговарајући акт којим би утврдила право запослених на накнаду зараде у висини од 100 одсто зараде коју су остварили у предходних 12 месеци за време одсуствовања са рада, а пре свега за време обавезног карантина и лечења.

Тај синдикат се у допису влади позива се на члан 117. Закона о раду у коме се наводи да запослени има право на одговарајућу накнаду зараде за време прекида рада до којег је дошло наредбом надлежног државног органа или надлежног органа послодавца, а због необезбеђивања безбедности и заштите живота и здравља запослених.

Важно је, истиче АСНС, да се здравственим радницима обезбеде елементарни услови заштите почев од одговарајућих маски, заштитних одела, дезинфикационих средстава и неопходне опреме и лекова како би били у стању да на безбеден и ефикасан начин обављају свој посао и омогуће грађанима адекватну здравствену заштиту и лечење.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести