Аустријанцима враћена 482 хектара ораница, Немцима 376

Агенцији за реституцију, поред држављана Србије, захтеве за враћање имовине одузете после Другог светског рата  по неколико  основа,  поднело је и 1.157 потомака фолксдојчера  који су данас углавном држављани Аустрије и Немачке.
njive, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић, илустрација

Од аустријскиј држављана  стигло је 564, а од немачких 593 захтева за враћање имовине.

Према подацима Агенције за реституцију, до сада је донето 75  решења за враћање имовине аустријским држављанима и то 13 пословних простора, два стана и три зграде . То је укупно 18 објеката површине 2.440 квадратних метара. Агенција је бившим власницима и законским наследницима вратила и 891 квадратни метар неизграђеног градског грађевинског земљишта, 482 хектара пољопривредног, као и 0,25 хектара шума и шумског земљишта.

Од аустријских држављана стигла су 564 захтева за враћање имовине, а од немачких 593

У складу са Законом о враћању одузете имовине и обештећења, Агенција је до сада донела 67 решења о враћају одузете имовине немачким држављанима. Враћено је 28 пословних простора, три стана и девет зграда. То је укупно 40 објеката површине 2.171 метара квадратних. Враћено им је и 187 квадратних метара неизграђеног грађевинског , 376 хектара пољопривредног земљишта и 2,1 хектар шума.

Агенција за реституцију је, по речима директора Страхиње Секулића, донела неколико десетина одлука којима се одбија враћање имовине бившим окупаторима.


Рехабилитација не подразумева враћање

Судска рехабилитација, нагласио је Секулић, не подразумева доношење одлуке о враћању имовине , јер мотив рехабилитације и мотив реституције није исти.

- Реституција се односи на имовину, а рехабилитацијом се поништава нека осуда која није била у складу са тамошњим законима или у складу са цивилизацијским стандрдима. Агенција не враћа имовину окупационим снагама, али враћа припадницима немачке националне мањине који нису учестовали у окупационим снагама нити су вршили ратне злочине – указао је Секулић.


- То не ради нико, па неће ни Србија. Србија је иначе једина земља у Европи која враћа имовину фолксдојчерима који нису учестовали у окупационим снагама, нити су вршили ратне злочине. Закон је врло јасан по том питању и забрањује враћање имовине припадницима окупационим снагама и њиховим потомцима – рекао је Секулић.

Наводи да Агенција за реституцију из доступне документације, односно из архива БИА и војске и свих релеватних архива који су чували грађу, утврђује да ли су подносиоци захтеве наследници оних који су били припадници окупационих снага и да у складу са тим доносе одлуку, без обзира да ли их је суд рехабилитовао.

Љ. Малешевић

Ђорђе Ивковић
31.12.2018 • 14:12
Ситуација око реституције је потпуно хаотична и тај хаос је изгледа свесно произведен.
Најпре, у Србији постоје два Закона о реституцији, по духу и решењима потпуно различита - један за Јевреје, други за остале људе.
Међутим, и овај други Закон, за остале, није јасно како се примењује. Који су критеријуми и по којим основама се врши реституција? Како се то Немцима и Аустријанцима враћа имовина у натуралном облику, а мени не може?
Може окупатору али не може Карађорђевићима?
ИТД.
Али, није ни ту крај.
Наиме, Тито је са Брантом "пребио" ратну одштету, те су Фолксдојчери илити "Дунавске Швабе", већ обештећени у Немачкој (за Аустрију не знам) из "ратне одштете" за изгубљену имовину. Како сад да им се врати имовина за коју су узели паре?
Признаћете, потпуни хаос, у коме је јасно да ће само Срби из Србије бити грубо и понижавајуће изиграни.
EUR/RSD 117.2907
Најновије вести